Categories
- Genel (30)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- Hızlı Okuma Sertifikası Ne İşe Yarar?24 Mayıs 2023
- ZİHİN HARİTALARI1 Mart 2023
- KİTAP OKURKEN ODAKLANAMAMAK27 Şubat 2023
- Hızlı Okuma Sertifikası Ne İşe Yarar?
Hızlı okuma egzersizleri okuduğunuz metni kısa sürede bitirmenizi sağlarken aynı zamanda düşünce akışınızı da hızlandırmanıza yardımcı olur. Okuduğunuzu anlayarak ve hızlı bir okumayla hayatınızda çok fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Evde yapabileceğiniz hızlı okuma egzersizleri olduğu gibi aynı zamanda HAKE HIZLI OKUMA KURSU’na gelerek daha profesyonel yardım alabilirsiniz. Bu sayede ilerlemeniz çok daha emin bir şekilde gerçekleşecektir.
Hızlı okuma egzersizleri sayesinde normal bir bireyden 3 ila 6 kat arasında okumanızda yüksek performans göstermiş olursunuz. Tüm bunları gerçekleştirmek için belli başlı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Hızlı okumanızı geliştirmek istiyorsanız bunun için hızlı okuma alıştırmaları yapabilirsiniz. Böylece çok daha aktif bir şekilde ve doğru olarak ilerleme kat edersiniz. Buna ek olarak hızlı okumanızı geliştirmek için iyi bir şekilde odaklanmanız gerekir. Konsantrasyon burada önemli detaylardan biridir. Eğer konsantrasyonunuz dağılırsa okuma hızınızda düşme olur. Hatta okuma hızınızın düşmesi ile anlam bozuklukları da yaşarsınız. Bu nedenle iyi bir odak noktası ile çalışmalarınızı sürdürmeye özen gösterin.
Okumalarınızı masa üzerinde gerçekleştiriyorsanız masada sizleri rahatsız edecek olan bütün uyaranları kaldırmanız yeterlidir. Masanızda yer alan bir biblo veya resim de olabilir. Sizin eğer gözünüze takılıyorsa bu durum yavaşlatan bir uyarandır. Hızlı okuma egzersizleri sırasında bu gibi uyaranlara kesinlikle yer vermemelisiniz. Bir diğer önemli nokta ise hangi amaçla okuyor olduğunuza dikkat etmelisiniz. Okuduğunuz çok sevdiğiniz bir yazara mı ait veya yarın olacak bir sınava ait okuma mı? Her anlamda gerçekleştirecek olduğunuz bu okumalar birbirinden farklıdır. Eğer keyifle okuyacak olduğunuz bir roman varsa ortada hızlıca okuyup öğrenmeniz gereken metinle aynı ifadeye sahip olmaz.
Kısacası hızlı okuma için konsantrasyon, amaç belirleme ve uyaranları kaldırma oldukça önemli üç maddedir. Bunlara dikkat etmeniz halinde hızlı okuma için çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz anlamına gelir.
Okuma sırasında yapılan en büyük hatalardan biri de iç seslendirme yapmaktır. İnsanlar gördükleri kelimeleri içlerinden tekrar ederler. Bu durum ise iç seslendirme olarak adlandırılır. Ancak hızlı okuma egzersizleri noktasında son derece yanlış bir tutumdur. Okuma yaparken genellikle sesleri ya içinizden ya da dışınızdan açığa vurursunuz. Genellikle bunu anlamadığınızı düşündüğünüz zaman için yaparsınız. Bu alışkanlık genellikle ilkokul yıllarında okumayı öğrenirken alıştığınız bir durumdur. Bu nedenle yıkılması da bir hayli zordur.
İç seslendirme yaparak bir kişi maksimum olarak 250 kelime kadar okur. Birçok hızlı okuyucu ise 600 ila 700 kelime barajını rahatlıkla geçer. Hatta 1000 kelimeyi dahi aşan okuyucular vardır. Ayrıca yavaş okumayla iç seslendirme yaparsanız bu sefer okuduğunuzu daha fazla unutmaya başlarsınız. Akılda kalmaz, anlamama durumları arkasında belirir. Bu durumu ise nasıl ortadan kaldırabilirsiniz? Bunun için hızlı okuma etkinlikleri içerisinde yer alan gözü hızlı hareket ettirmeyi öğreneceksiniz. Bir diğeri ise otomatik olarak bilgileri çalışma hafızasına atarak koruyacaksınız. Her sayfada kısa molalar ama bölümler bittiğinde uzun molalar veriyorsunuz. Bu bilgileri de kısa dönemden uzun döneme aktarabilirsiniz. Hızlı okuma egzersizleri içerisinde bunlara dikkat etmeniz halinde istediğiniz sonuna ulaşabilirsiniz.
Hızlı okumanın mantığı içerisinde metni 2 veya 3 farklı bakış açısından görmek vardır. Okumak yerine gözlerinizi kullanarak her satırı sırasıyla sütunların ortasına bakarak diğerine geçmelisiniz. Gözlerin gerçekleştirmiş olduğu bu hızlı harekete ise bakış aralık hızı adı verilir. Örneğin beklemediğiniz bir yerden ses geldiğinde aniden sese doğru bakışlarınızı çevirmek dahi bir bakış aralık hızı olarak bilinir. Genelde yapılan hatalardan biri olan her kelime üzerinde durulmasıdır. Bu oldukça verimsiz bir okuma şeklidir.
Hızlı okuyan kişiler ise bunu kitap içerisinde her satırda toplamda 2 ila 3 kere web sayfalarında 4 ila 5 kere bakarak tamamlarlar. Son zamanların vazgeçilmez kullanımına sahip teknolojik aletlerinden biri olan akıllı telefonlar ise bu durum 1-2 bakıştır. Bir satır içerisinde kaç dere durakladığınıza bağlı olarak karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Küçük ekranlara bakarken genelde 1-2 göz hareketi yeterli olur. Bir yerden bir koridora doğru bakarken de karşı tarafı 3’e bölersiniz. Böylece çıkışı çok daha rahat bir şekilde bulmanız mümkündür. Genel olarak toparlamak gerekirse bakış aralık hızı ne kadar yüksek olursa o kadar çok metni de kısa bir zaman diliminde görür ve anlarsınız.
Geniş odak aralığı, kısa göz aralığı ve hızlı okuma bu üç durum birbirine bağlıdır. Geniş aralıklarla metne bakarsanız eğer kelime kelime okuma gibi durumlarla karşı karşıya kalmazsınız. Böylece hızlı okumanın da temellerini en iyi şekilde sağlamış olursunuz. Egzersizler ise bu noktada sizlere en iyi şekilde yardımcı olmak için vardır. Hızlı okuma egzersizleri sayesinde bakış aralık hızınızı da arttırmış olursunuz. Geniş bir bakış aralığına sahip olmanız sizlere hızlı okuma noktasında birçok avantaj sağlar. Kısa sürede okumalarınızı bitirirsiniz, zamandan tasarruf ederek daha fazla bilgi alırsınız.
Bakış aralık hızı alıştırmaları gerçekleştirirken sayfanın en kenarından başlamadıkça önemlidir. Çünkü göz istemsiz olarak hem sağını hem de solunu görecektir. Bir metni okurken üç sütuna bölmelisiniz. Böylece her bir sütunun ortasına bakmaya çalışırsınız. Bu durum gözün hem sağından hem solundan görmesinden kaynaklıdır. Böylece verimli bir bakış aralığı kazanmış olursunuz.
Okumalar sırasında yapılan en büyük hatalardan biri de parmakla okumaktır. Bazen gözünüzle ilerleme kat etmek isteseniz dahi parmağınız istemsiz olarak bu duruma izin vermez. Parmak yerine uzun bir kalemi dikkatinizi toplamak üzere hızlı okuma rehberi olarak kullanabilirsiniz. Hızlı okuma egzersizleri içerisinde en önemli kurallardan biri de metin üzerinde geriye asla dönülmemesi gerektiğidir. Gerek görmedikçe bunu yapmamaya özen gösteriniz.
Eğer metne geri dönmek durumunda iseniz bölümü bitirdikten sonra dönün. Kısacası delirseniz de çıldırsanız da asla geri dönmemek üzere bir bilinç geliştirin. O zaman o hızda geri dönmeden anlamaya mecbur olacaksınız. Bu mecburiyet zamanla bir okumada anlamayı sağlayacak. Bunu yaparak okurken geri dönme alışkanlığınızdan kurtulmuş olacaksınız. Eğer odağınızı kaybederseniz dahi geri dönmeyi asla düşünmemelisiniz. Sadece okuyacağınız alanı görün ve kalan alanı da oyun kartları ile kapatın. Bu sayede gözünüzün kaymasını da önlemiş olursunuz.
Az anlama ile çok daha hızlı okumaya yönelik çalışmaların yapılması önemlidir. İlerleyen eğitimlerinizde de bu durumun neden bu kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacaksınızdır. Sayfayı 30 saniyede tarayarak okumaya başlayınız. Bu durum dakikada 600 kelimeye tekabül eder. İstediğiniz hıza tam anlamıyla ulaşıncaya kadar bu şekilde hızlı okuma alıştırmaları yaparak devam etmeniz gerekir. Daha sonrasında ise anlama seviyenizde yükselmeler olacaktır. Kendinizi belli bir noktadan sonra sadece daha hızlı okumak için yönlendirmelisiniz.
Hızlı okuma egzersizleri sırasında işaretlemeler yapmak oldukça önemlidir. Hızlı okurken önemli noktaları işaretleyin. Kafanızda resimler oluşana kadar işaretlemelerinizi koymakla uğraşmayınız. İşaretleme yerine paragrafınız bittikten sonra 2 saniyede içerisinde okuduğunuz kısımda neler anlatıldı burayı anlamaya özen gösteriniz. Aslında burada renkleri dahi hayal etmeniz sizler için bir işaretleyicidir. Okuduğunuz parçalar içerisinde bunlara benzer işaretleyiciler bulabilirsiniz. Başlarda yavaş bir şekilde iletimlerini sağlarken ilerleyen süreçlerde daha iyi olacaksınız. Aynı zamanda parça üzerinden geçerken zihninizde bir bütün oluşmasını da sağlamış olursunuz.
hızlı okuma egzersizleri
Hızlı okuma egzersizlerine başlamadan önce hızlı okuma testi yapmanız oldukça önemlidir. Bu sayede bir dakikada kaç kelime okuduğunuzu da öğrenmiş olursunuz. Egzersizlerin sonunda ise ne kadar geliştiğinizi daha iyi görürüsünüz. Gözlerinizi ise bu noktada hızlı okumaya alıştırmak adına hızlı okuma göz egzersizleri yapabilirsiniz. Düzenli olarak gerçekleştireceğiniz göz egzersizleri sayesinde okuma hızınızda oldukça belirgin bir ilerleme görebilirsiniz.
Hızlı okuma alıştırmaları içerisinde yer alan göz egzersizlerinin iki temel amacı vardır. Bunlardan birincisi göz kaslarınızı geliştirmektir. Bir diğeri ise görme alanınızı genişletmek olmalıdır. Egzersizlerden önce bu iki faktörü yakından bilmeniz gerekir.
Göz kaslarını geliştirme, oldukça önemlidir. Çünkü gözler zamanla tembelleşebilen bir organdır. Bunun nedenlerinin başında ise bilgisayar, televizyon ve cep telefonları gelir. Çünkü bu teknolojik aletlerin günlük kullanım içerisinde herhangi bir devinimleri yoktur. Sadece bir ekran var ve sizler hep bu ekrana bağlı olarak kalırsınız. Sürekli olarak aynı yere bakmak ise gözde tembelleşmeye sebep olur. Göz tembelliğinden kurtulmak için de göz kaslarının geliştirilmesi gerekir.
Bir diğer temel etmen de görme alanının genişletilmesidir. Normal olarak görme alanlarınız 3 ila 4 cm arasında değişir. Baktığınız noktanın da 3-4 cm kadar bölgesini net ve anlamlı olarak görürsünüz. Kısacası gördüklerinizin anlamı kafanız içerisinde net bir şekilde belirmeye başlar. 4 cm sonrasında ise görüntü flu haldedir. Bunu 6-7 cm ve hatta daha fazla artırmak egzersizlerle mümkündür. Bu sebepten hızlı okuma egzersizleri oldukça önemlidir. Böylece görme alanlarınızı da genişletme noktasında sizlere yardımcı olur.
Hızlı okuma egzersizleri için hizliokuyoruz.com online hızlı okuma programından eğitimden bağımsız olarak faydalanabilirsiniz. Burada süreci sizlerin daha iyi kontrol edebilmesi adına hızlı okuma etkinlikleri adı altında göz egzersizleri taktikleri sunacağız. Bu egzersizleri programa dikkat ederek uygulamanız halinde hızlı okumanızda ciddi ilerlemeler görebilirsiniz.
Hızlı okuma alıştırmaları içerisinde ilk göz egzersizlerinden birine başınızı sabit tutarak başlarsınız. Ardından bakabildiğiniz en sağdaki noktaya 10 saniye kadar bakarsınız. Daha sonra aynı süreci sol taraf için de gerçekleştirirsiniz. Yukarısı ve aşağısı için de aynı süreci takip ederek toplamda 40 saniye bu egzersizi yapabilirsiniz. Günde 3 defa bu egzersizi 5-6 defa tekrarlayarak yapınız.
Hızlı okuma egzersizleri noktasında ikinci göz egzersizi ise bir A4 kağıdıyla yapılır. Aldığınız A4 kağıdının ortasına siyah bir kalem ile 4 cm çapında olan daire çiziniz. Sonrasında gözünüzü kırpmadan bu daireye bakın ve sadece daireye odaklanın. Burada gözünüzü kırpmadan bekleyebildiğiniz kadar bekleyin. Daha sonra bu işlemi tekrarlayın ve ilk başlarda 1-2 dakika olan göz kırpmama sürenizin zamanla arttığını göreceksiniz.
Hızlı okuma etkinlikleri kapsamında bir elinize kalem alın. Bu kalemi ise sabit bir düzlem üzerinde gözünüze doğru oldukça yavaş bir şekilde yaklaştırınız. Daha sonra kalemi aynı yavaşlıkta tutarak uzaklaştırmaya başlayın. Bu egzersizi yaparken kalemin hep aynı noktasına odaklanmaya özen gösteriniz. Bahsedilen bu alıştırmayı 15 kez tekrarlayınız. Sonucunda ise derinlik algısı, sabitleme ve göz oryantasyonu yeteneklerinizde ciddi gelişmeler söz konusu olacaktır.
Hızlı okuma egzersizleri kapsamında dördüncü egzersiz ise burun ucunuza bakarak başlar. Burun ucunuza baktıktan sonra çok uzak bir noktaya bakın. Bu egzersizi birkaç defa tekrarlayın. Ardından çok uzak noktaya bakarken de en sağ ve en sol tarafa bakınız. Bu hareketi de 5 ila 6 kez tekrarlayarak gerçekleştiriniz. Böylece sonucunu ilerleyen süreçlerde en iyi şekilde göreceksiniz.
Gözünüzle en sağdan başlayacak şekilde hayali daire çizimleri yapınız. Bu daireleri çizerken de yavaş bir şekilde en sola doğru kayınız ve en sola geldiğinizde tekrar en sağa olacak şekilde daireler yapınız. Bu hareketi de hızlı okuma etkinlikleri noktasında 5-6 defa yapmanız gerekecektir.
Buradaki egzersiz ise 3D görsellere odaklanmaktır. 3D görsellere ilk bakıldığında genellikle başka resimler ve derine indiğinizde daha farklı resimler görürsünüz. Kısacası 3D görsellere bakmak gözlerinizdeki derinlik algısını genişleterek yardımcı olur. Bu durum da sizlere hızlı okuma egzersizleri açısından oldukça iyi sonuçlar doğurur.
Gözleriniz için hareket kabiliyetini arttırmak adına ve aktif bir şekilde görme alanınızı genişletmek istiyorsanız belli başlı görsellerden faydalanabilirsiniz. Özellikle zikzak çizimli olan ve farklı yönlere hareket eden resimleri takip ederek egzersiz yapabilirsiniz. Bu resimlere bakarken hızlı bir şekilde bakmaya özen gösterin. Aynı zamanda hafızanızda bu şekilleri anlamlandırmayı da ihmal etmeyin. Tüm bu çalışmaları yapmanız halinde hızlı okuma egzersizleri noktasında en iyi sonuçları alabilirsiniz.