Categories
- Genel (30)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- Hızlı Okuma Sertifikası Ne İşe Yarar?24 Mayıs 2023
- ZİHİN HARİTALARI1 Mart 2023
- KİTAP OKURKEN ODAKLANAMAMAK27 Şubat 2023
- Hızlı Okuma Sertifikası Ne İşe Yarar?
Çağdaş dünyada hızlı okuma ve göz egzersizleri giderek önem kazanmaktadır. Hızlı okuma üzerine yapılan çalışmalar artmaya devam etmektedir. Çünkü gelişen dünyada zaman çok kıymetlidir ve verimli kullanılması gereken bir araçtır. İnsanlar temel olarak okuma eğitimlerini ilkokula başladıkları zaman tamamlarlar. Okuma süreci tamamlandıktan sonra bu becerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Sosyal, bilimsel, kültürel vb. kitaplar okunmalı ve her alanın zorluk seviyesine zihinsel olarak alışılmalıdır. Bu şekilde hızlı okuma evresine geçilebilir ve bu durum insan hayatında farklı kazanımların oluşmasını sağlar.
Günümüzde zaman, insanlar tarafından değerli kabul edilmektedir. İnsanoğlu zamanı idareli kullanmak adına çeşitli yöntemlere başvurmaktadır. Günlük yaşamda teknolojinin gelişimi ile birlikte zamandan tasarruf etmenin yolları her geçen gün artmaktadır. Bilgiyi öğrenme ve işleme üzerine birçok uğraşıda okumaya ihtiyaç duyulmaktadır. İlkokulda öğrenilen okuma becerilerini kullanarak öğrencilerin ileriki senelerde gittikçe zorlaşan ders konularına çalışabilmeleri ve okuduklarını anlayabilmeleri daha fazla zorlaşmaktadır. Aynı durum çalışma hayatındaki insanlar için de geçerliliğini korumaktadır. Özellikle görev ve sorumlulukları içerisinde okuma zorunluluğu olan insanlar, okuma becerilerini geliştirmedikleri sürece işlerinde başarı yakalamakta zorlanmaktadır. Aynı zamanda bu insanlar görevlerini yerine getirmekte zaman konusunda ciddi problemler yaşamaktadır. Zamandan tasarruf etmenin en önemli yöntemlerinden bir tanesi de anlayarak hızlı okumadır.
Anlayarak hızlı okuma, dakikada okunan sözcük sayısını artırmak amacı ile geliştirilmiş bir yöntemdir. Hızlı okuma ile bireyin okuma hızı üç-dört kat ve yeterli çalışmaya bağlı olarak daha fazla artış gösterebilir. Bunun için bireyin göz kaslarının geliştirilmesi, aktif görme alanının genişlemesi amacıyla göz egzersizleri yapılması gerekmektedir. Göz egzersizleri gözlerin daha hızlı hareket etmesini ve görülenlerin daha çabuk tanınmasını sağlar. Bu da hızlı okumayı beraberinde getirir. Okuma hızı arttıkça bireyin anlama seviyesinde de artış meydana gelir. Sonuç olarak daha hızlı okumak sanılanın aksine daha iyi anlamayı beraberinde getirir.
Göz kaslarının geliştirilmesi için aşağıdaki göz egzersizlerinin günlük olarak yapılması gerekmektedir. Egzersizlere başlamadan önce hızlı okuma testi yapmak ne kadar hızlandığımızı anlamamıza yardımcı olacaktır.
Hızlı okuma eğitimindeki göz egzersizlerinden birisi olan göz oyunu egzersizi yapacağız. Yukarıdaki resimde olduğu gibi evinizde bir pencerenin karşısına geçin. Dik oturur pozisyonda olunması gerekmektedir. Bu göz egzersizinde yukarıdaki örnekteki gibi numaralandırılmış köşelere 1-2-3-4 sıralamasına uyarak gözlerinizi sıçratın. Bu işlemi 2 dakika boyunca tekrarlayın. Ardından 2 dk boyunca gözlerinizi ters yönde hareket ettirmeye başlayın. (4-3-2-1) Gözlerimizi pencere kenarlarında hareket ettirdikçe gözlerimizde hafif yorgunluklar oluşacak ve bu yapılan göz egzersizi ile göz kaslarınızın gelişmesi sağlanacak. Bu göz egzersizini yaparken gözlerinizi olabildiğince hızlı hareket ettirmeye çalışın. Her gün 4 dk olacak şekilde bu egzersizi uygulayın.
Aşağıdaki göz egzersizini yaparken hızlı okumaya özen gösterelim. Bu göz egzersizi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi hızlı okumaya çalışmaktır. Hızlı okumaya çalışırken gözlerimizi satırların ortasındaki yıldız hizasında sabitlememiz gerekmektedir. Başka bir deyişle satırın tam ortasına bakarak satırın tamamını görmeye çalışmamız gerekmektedir. Bu şekilde metni önce yukarıdan aşağıya ve daha sonra aşağıdan yukarıya olacak şekilde hızlı okumalıyız. Hızlı okuma göz egzersizlerinden blok okuma egzersizi, gözlerimizin aktif görme alanını genişletecek. Daha fazla alanı daha kısa sürede hızlı okuyabilmemizi sağlayacak. Her gün 2 dakika bu egzersizi uygulayın.
Hızlı
*
okumak seni
*
ayrıcalıklı kılar. Sen
*
hızlı okudukça derslerin
*
kolaylaşır. Daha çok kitap okursun.
*
Arkadaşların ve öğretmenlerin
*
Arasında ilgi duyulan,
*
Önem verilen bir
*
Kişi olursun.
*
Bütün
*
amacın daha
*
iyi bir liseye gitmek
*
için değil mi? Çok şanslısın.
*
Okuduğun bu kitap sana yol gösterecek.
*
Sana söylenilenleri tam
*
Olarak yerine getir.
*
Alıştırmaları
*
her gün
*
yap.
Hızlı okuma göz egzersizlerinden İlk Kelime-Son Kelime egzersizinde aşağıdaki parçada bulunan okları takip etmemiz gerekmektedir. Metnin anlam bütünlüğünü bozmadan hızlı okumaya devam edin. Bu göz egzersizini uygularken metin bittikten sonra tekrar okuyabilirsiniz. Aynı metni okumaktan sıkılmamak için herhangi bir kitapta satırların ilk ve son kelimelerinde gözlerinizi sıçratarak egzersizi yapmaya devam edebilirsiniz. İlk kelime-Son Kelime göz egzersizi, göz kaslarınızı güçlendirecek ve gözlerinizin daha hızlı hareket etmesinin sağlayacak. Bu egzersizin en az 4 dk yapılması gerekmektedir.
Aşağıdaki göz egzersizini uygularken dikkat edilmesi gereken husus dairenin içerisindeki siyah noktaya odaklanmak ve gözlerimizi siyah noktadan ayırmamaktır. Siyah noktaya bakarken daireyi algılamaya çalışalım. Sabit nokta göz egzersizi odaklanma kapasitemizi artıracak, aktif görme alanımızı geliştirecek. Hızlı okumaya geçişte sözcükleri algılayabilme aşamasında fayda sağlayacaktır. Bu odaklanma çalışmasını her gün 2 dakika kadar yapalım.
Göz Egzersizi-5
Hızlı okuma egzersizlerinden gruplama çalışmasında kelimeler belirli gruplara ayrılmıştır. Gözlerimizi kelime grupları üzerinde hızlı bir şekilde sıçratarak ilerlemeliyiz. Okuduğumuz kelimeleri aynı zamanda anlamaya çalışmalıyız. Kelimeleri okurken orta kısımlarına bakmalıyız ve bütün kelime grubunu görmeye çalışmalıyız. Gruplama egzersizi gözlerimizin daha geniş alana odaklanabilme kabiliyetini artıran bir göz egzersizidir. Bu şekilde kelimeleri daha hızlı görecek ve bu sayede daha hızlı okuyabileceksiniz.
Anlayarak hızlı okuma eğitiminin temelinde fiziksel, zihinsel, psikolojik faktörler çok önemli yer tutar. Fiziksel çalışmaların yerine getirilmesiyle birlikte göz ve beyin odaklı çalışma performansınızda ciddi oranda gelişme görülecektir. Gözün sıçrama hareketlerini hızlandırmak, aktif görme alanını genişletmek, göz-beyin koordinasyonunu artırmak; bu eğitim için vazgeçilmez unsurlardır. Yukarıda bahsedilen egzersizlerin tamamı, bu alanda kendinizi daha fazla geliştirmenizi sağlayacaktır. Anlayarak hızlı okuma eğitimi, profesyönel bir eğitim olması sebebi ile mutlaka bu alanda uzmanlaşmış kurumlardan eğitim alınmalıdır.