Categories
- Genel (55)
Yakın Zamandaki Gönderiler
Yavaş Okuma Nedenleri Nelerdir? sorunun önüne geçmek adına yavaş okuma noktasındaki sebepleri iyi belirlemek gerekir. Hatta birçok şeyi anlamlandırmak adına okumak oldukça önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki okumanın önemli olduğu kadar doğru ve anlayarak okumak da son derece önemlidir. Bazı durumlarda ise yavaş okuma gibi sorunlar meydana çıkabiliyor. Bu gibi durumlar ise sizlere okuma noktasında olumsuzluklar doğurur.
Peki yavaş okuma nedenleri neler olabilir? Yavaş okuma genel olarak yanlış okuma bilgisinden kaynaklıdır. Amaçsız, yanlış yerden başlayarak gece saatlerinde florasan ışıklarla gözlerinizi yorarak, tekrar tekrar okumak gibi problemler yavaş bir şekilde okumakla beraber doğar. Bütün bunları aşmak ise sizlerin bu noktada farkındalığına bağlıdır. Eğer probleminiz bu nedenlerden biri ise çözümü de farkında olmanız sayesinde son derece kolay olacaktır.
Yavaş okuma nedenleri kapsamında birçok gerekçe vardır. Bunlar kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Hayatta bu anlamda en çok karşılaşılan durumlar aşağıdaki gibidir.
Yavaş okumanın düşmanlarından biri de tekrar tekrar okuma hissiyatıdır. Bu durum aynı zamanda gerileme olarak da kendisini gösterir. Ayrıca tekrardan yazıya dönmek sizlerin okuma hızını düşürmekle kalmayarak aynı zamanda metni de anlamanızı zorlaştıracaktır. Ne kadar basit bir metin olsa da kendi odağınızı veremedikten sonra ve tekrar dönme durumunda hiçbir şekilde bir anlam ilişkisi kuramayacaksınızdır.
Aynı zamanda okuduklarınızı kafanız içerisinde tekrar etmek bir süre sonra sizlerde anlam karmaşasına yol açarak odak noktanızın tamamen değişmesine neden olacaktır. Bu gibi durumların önüne geçmek için ortamınızda yer alan dikkatinizi dağıtacak olan bütün detaylardan kurtulun. Okuma amacınızı diri tutun, kendinizi okumaya motive edin. Ardından odaklanarak devam edin. Ayrıca başlarda uzun metinlerde bunu yapmakta zorlanıyorsanız kısa metinler üzerinden çıtayı yükseltebilirsiniz.
Yavaş okuma nedenleri içerisinde bulunan bir durum da okurken kelimeleri içinizden seslendirmedir. Bu soruna aynı zamanda iç seslendirme de denir. İç seslendirme tamamen kötü bir durum değildir. Metnin bazı bölümlerinde içten seslendirme ihtiyacı duyabilirsiniz. Ancak bunu yaparken de içlerinden her kelimeyi seslendirmezsiniz. Okuma üzerinde eğer bir vurgu varsa bu gibi durumlarda iç seslendirme söz konusu olabilir.
Eğer okumalarınızda sürekli olarak içinizden seslendiriyorsanız bu tabuları da yıkmanız gerekecektir. Okuduğunuz metinleri anlama açısından daha sağlıklı hale getirmek için belli noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Böylece daha hızlı okuyarak ve anlayarak ilerleyebilirsiniz. Anlaşılması zor kısımlar içten seslendirilebilir. Genel geçer durumları hızlıca, seslendirmeden görsel algılamayla geçiniz. Metinlerin büyük bir bölümü ana fikri ortaya çıkarmak için konulan doldurma sözcüklerden, cümlelerden oluşur. Önemli olanı görüp, orada odaklanmak gerekir.
Yavaş okuma noktasında bir diğer yapılan hata ise her şeyin aynı hızda okunmasıdır. Okuduğunuz her metnin kendi içerisinde büyüsü vardır. Bu büyüyü, eğer sabit bir hızda ve tonlamayla okursanız zaman ve anlam kaybedersiniz. Aynı zamanda okumanızdan zevk almazsınız. Aksine anlamsızlık yaratarak sizi baştan okumaya gönderir. Bu gibi durumların olmaması adına metinleri olması gerektiği şekilde, verilmek istenen anlamı okuyarak ilerleyin.
Bir metni okumadan önce okunacak metin hakkında genel bir bilgi sahibi olmak her zaman önemlidir. Bunu metne göz gezdirerek yapabilirsiniz. Detaylı okumadan önce metne göz gezdirmek metnin nelerden bahsedeceği hakkında fikir sahibi olmanıza yardımcı olur. Ancak okumanızda bu noktaya yer vermeden ilerlerseniz henüz nereye tam anlamıyla varacağınızı bilmeden yola çıkmakla aynı anlama gelir. Bu sebepten ötürü önce ne hakkında okuyacağınızı kısa kısa gözden geçirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Aksi halde ana fikirlerden önce direkt olarak okumaya dalarsanız okuma sırasında anlam karmaşası ortaya çıkabilir. Bu durum ise yavaş okumaya yol açacaktır. Özellikle yavaş okuma nedenleri arasında bulunan bu noktaya dikkat etmek gerekir. Eğer okumalarınızdan zevk almak isterseniz ve sonucunda kendinize birtakım bilgi kazanımları elde etmek isterseniz bu durum göz ardı edilmemelidir.
Genellikle yazıları okurken her şeyi anlamayı hedeflersiniz. Bunun için de metinde yer alan her şeyi satır satır ve kelime kelime okumaya özen gösterirsiniz. Ancak her metin bu şekilde okunmaz. Metnin her yeri bu şekilde okunmaz çünkü her metin ve metnin her yeri aynı önemde ve değerde değildir. Hızlı okuyucu aynı zamanda bilinçli okuyucudur. Hangi metni ve metnin hangi yerlerini hızlı okuyacağını bilen okuyucudur. Hızı okumak temelde bir bütündür. Eğer siz metnin içerisindeki her şeyi tek tek okumaya kalkarsanız kendinizi yavaşlatmaktan başka bir şey olmayacaktır. Ayrıca gerekli gereksiz bilgileri almanın size bir faydası olmayacağı gibi zaman kaybettirerek zarar verecektir. Bu nedenle okumalarınız sırasında kısa bir ön okuma gerçekleştirmek daha sağlıklı olacaktır. Ardından kodlama yapabilirsiniz ve hızlı okumayı çok daha sağlıklı bir şekilde sürdürmüş olursunuz.
Normal şartlarda okumalarınızı hızlı okuma tekniklerini de birleştirmeden devam ettirirseniz okumalarınız yavaş olacaktır. Ayrıca yavaş okuma her zaman kişilerde anlama noktasında da problem yaşamasına sebep olur. Bu gibi durumların önüne geçmek adına bir bütün olarak okumayı öğrenmeniz, metinde ne aradığını bilen bilinçli okur olmanız sizler için faydalıdır.
Yavaş okuma nedenleri arasında aynı zamanda zaman sınırları belirlenmeden okumanın sürdürülmesidir. Okumanız içerisinden verim almak istiyorsanız okuyacağınız metin dışında bu metni ne kadar okuyacağınıza karar vermenizdir. Beyin her zaman planlı ve programlı bir ilerleme kat eder. Eğer kafanızda net bir çalışma ilerlemesi belirlerseniz beyniniz de sizlere bu yönde mesaj vererek çok daha zinde ve verimli okuma imkânı sunar. Aynı zamanda konsantre olmanız aşamasında da yardımcı olur.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise okuma için saatlerinizi ayırmamanız gerektiğidir. Ya da doğru bir deyişle kalmanız gereken süreden daha fazla okuma üzerinde durmamanız gerekir. Aksi halde ilerleyen zaman diliminde anlam kaybı yaşarsınız ve boşa zaman harcamış olursunuz.
Genellikle okuma sırasında yapılan en net hatalardan biri de kelime kelime okumaktır. Burada gözünüz kelimelere tek tek odaklanır. Bu durum ise sizlere istemsiz bir şekilde kelimeleri seslendirme hissi oluşturur. Yavaş okuma noktasında sizlere ket vuran bu durumu engellemek adına cümlelere tek bir kelime olarak değil bir bütün olarak bakmanız daha sağlıklı olacaktır. Aksi halde anlamanız azalır ve gözünüz yorulur. Bu da sizin okuma sırasında frene basmanıza neden olur.
Okuma süreci her ne kadar beyinde bitiyor olsa da aslında okuma sürecinin başlangıcı gözlerdedir. Gözler okuma sırasında kelimelerin beyne iletim sürecini sağlayan önemli bir organdır. Bununla birlikte gözlerin aynı zamanda iki temel hareketi vardır. Bu hareketler sıçrama ve odaklanma olarak öne çıkar. Okuma durumu ise tam anlamıyla odaklanma anında gerçekleşen bir süreçtir. Eğer sıçrama ve odaklanmayı gerçekleştiren kaslar yavaş hareket etme gösterirse göz idmansızlığı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle hızlı okumak ve beraberinde anlamlı okumak istiyorsanız öncelikli olarak göz idmanı kazanmanız gerekir. Göz egzersizleriyle göz kaslarınızı güçlendirmelisiniz.
Eğitimsiz bir göz ise sıçrama ve odaklanma hareketlerini satır üzerinde gezinerek gerçekleştirir. Bu durum ise sizlere zaman kaybettirir, beraberinde tekrardan geri dönmenize sebep olur ve okunan metindeki kavramlar arasındaki düşüncelerin kesintisine neden olur. Yavaş okuma ise etkili bir okuma için uygun değildir. Okumanızı olumsuz etkileyen bu nedeni tamamen ortadan kaldırmak için gün içerisinde gözlerinizi gereksiz yoran durumlardan uzak kalabilirsiniz. Böylece ilerlemeleriniz ve okumanız çok daha sağlıklı olacaktır.