Categories
- Genel (50)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?15 Ağustos 2024
- Hızlı Paragraf Çözme Tekniği Hakkında Her Şey11 Temmuz 2024
- SINAVI KİMLER KAZANACAK?1 Haziran 2024
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?
Günümüzde hızlı okuma; kolaylıkla öğrenebileceğiniz, hemen her yerden ulaşabileceğimiz bir eğitim haline geldi. Hızlı okuma tekniklerini öğrenmeye başlamadan önce işe kendi durumunuzu ölçmekle başlamalısınız. Hızınızın ve algınızın ne durumda olduğunu görmek sizi daha net bir yolda ilerlemenizi sağlayacaktır.
Daha önce okumadığınız bir kitaptan bir metin açın, bu metni süre tutarak içinizden normal okumanız ne şekildeyse o şekilde okumaya başlayın. Bu şekilde dakikada kaç sözcük okuduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Sonrasında okuduğunuz metinle ilgili sorular var ise o soruları cevaplayıp okuduğunuz metinden ne kadarını algıladığınızı hesaplayabilirsiniz. Bunun yerine hız ve kavrama oranınızı ölçebileceğiniz hız algı testini hizliokuyoruz.com sitesinden de rahatlıkla yapabilirsiniz.
Hız ve kavrama oranınızı tespit etikten sonra artık bu beceriyi kazanmaya hazırsınız. Hızlı okuma uygulamasından günlük egzersiz ve çalışmalarınızı eksiksiz bir şekilde yaparak hızlı okuma becerisini hayatınızın her alanında rahatlıkla kullanabilir hale gelebilirsiniz.
Göz, anlayarak hızlı okuma eğitiminde oldukça büyük bir öneme sahip. Gözle hızlı okuma teknikleri arasında yadsıyamayacağımız bir ilişki var. Peki gözlerimizi nasıl daha aktif hale getirebilir ve okuma hızımızı nasıl daha işlevsel hale getirebiliriz? Hızlı okuma uygulamaları ve içerisindeki göz egzersizleri ile göz kaslarınızı daha çok aktifleştirebilir, aktif görme alanınızı daha çok genişletebilirsiniz. Böylelikle bir bakışta birden çok sözcüğü aynı anda görebilir ve anında algılayabilirsiniz. Beynimiz çok hızlı çalışan bir organdır. Göz hareketlerimizi optimize ederek daha hızlandırarak beynimize daha çok veri gönderebilir ve daha iyi algılayabiliriz.
Hızlı okuma ile anlama oranımız arasında sandığımızdan çok daha bağlı bir ilişki var. Hızlı okuma sanıldığı gibi normal okumanın hızlandırılmış hali ya da anlamadan hızlıca okuyup geçmek değildir. Hızlı okuma en çok anlama oranı üzerinde etkisi olan bir beceri eğitimidir.
Beynimiz normal okumada çalıştığının daha aşağısında veri aldığı için, kelimeleri teker teker görüp algıladığı için diğer yandan da başka şeyler düşünmeye başlar. Bunun sonucunda okuduğumuz metni bitirdikten sonra bir bakarız ki okuduğumuzdan hiçbir şey anlamamışız. Hızlı okuma tam bu noktada işlevselliğini gösterir. Hızlı okuma ile göz birden fazla sözcüğü görür ve beyne ulaştırır. Buradaki veri akışı hızlı ve yoğun olduğundan beynin başka bir şey düşünmeye fırsatı kalmaz. Dolayısıyla hızlı okuma tekniği ile okuduğumuz bir metinden çok daha fazla şey anlar ve algılarız.
Günümüz sınav sisteminde anlamak, anladığından çıkarım yapmak oldukça önemli. Sadece bu yüzden bile hızlı okuma tekniği mutlaka öğrenilmeli ve farklı metinler ve kitaplar üzerinde uygulanmalıdır. Anlama yeteneğimizi geliştirmek için hızlı okuma sanıldığının aksine çok daha fayda gösterecektir. https://www.hakeegitim.com/hizli-okuma-egitimi sitesini ziyaret ederek bu konu ile ilgili pek çok yazıya ulaşabilirsiniz.
İç seslendirme olarak tanımladığımız durum yavaş okumanın en büyük etkenlerinden biridir. Belki de en aşılması en zor etkenlerden biridir diyebiliriz. İç seslendirme dediğimiz durum, okuduklarımızı farkında olmadan içten seslendirme olarak tanımlayabiliriz. Bu her insanda olan, eğitim hayatına adım attığımız ilk günden bu yana öğrendiğimiz ve normalleştirdiğimiz bir durumdur. Hatta öyle ki iç seslendirmeyi tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır. Peki bu denli zor olan ve yavaş okumamıza neden olan iç seslendirmeyi hızlı okuma ile nasıl minimuma indiririz?
Hızlı okuma teknikleri ile iç seslendirmeyi bir seviyeye kadar azalttıktan sonra bunu uygulamaya dökmek çok daha keyifli ve kolay bir yoldur. Hızlı okuma teknikleri ile okuma yaptığınız esnada iç sesinizin sizi yavaşlatmasına müsaade etmemeniz için bazı egzersizleri kendinize hangisinin iyi geldiğine karar verene kadar deneyebilirsiniz. Bunlardan en popüler olanı “Kalem Tekniği”. Bu tekniği kullanırken kalemi gözünüzmüş gibi okuduğunuz metin üzerinde sıçratma hareketleriyle okuma yapabilirsiniz. Bu teknik sizi bir süre sonra iç sesinizden koparıp sadece kalemle takip ettiğiniz yerde tutacaktır. Sakız çiğneme tekniği bir diğer uygulamalardan bir tanesidir. Bu teknikle iç sesinizi minimuma indirebilir ve hızınız ile algınızdan ödün vermeyebilirsiniz. Klasik müzik yine iç seslendirmeyi azaltan ve bilimsel olarak da kanıtlanana bir diğer yöntemlerden birisidir.
Gelişen teknolojiyle birlikte artık bilgiye ulaşmak çok daha kolay hale geldi. Hızlı okuma da bunlardan bir tanesi. Artık hızlı okumaya dair uygulamaları yazılımları kullanarak hem bu tekniği, beceriyi öğrenebilir hem de sürdürebilir olması yönünde bolca pratik yapabilirsiniz. hizliokuyoruz.com sitesi bu uygulamaların en başında geliyor. İçerisinde bulunan hafıza çalışmaları, göz egzersizleri ve çalışmaları ile tekniği her zaman sıcak tutabilir ve bolca pratik yapabilirsiniz.
Gündelik hayatta ya da okuduklarımızdan çoğu şeyin aklımızdan uçup gittiğini her zaman yaşamışızdır ya da mutlaka duymuşuzdur. Hafıza dediğimiz durum oldukça önemli fakat bir o kadar da günlük koşuşturmacanın vermiş olduğu yoğunlukla çok da iyi olmadığımız, hatırlamadığımız durumlar, yazılar, görseller olabilir. Peki tam bu noktada hafızanın yani belleğin ve hızlı okumanın ilişkisi nedir ve hızlı okumanın hafızadaki yeri nedir bunlara bakalım.
Hızlı okuma ile gözleriniz birden fazla sözcüğü ya da görseli aynı anda görür ve bunu beyne iletir. Beyin de bunu hızlı bir şekilde algılar ve bellekte tutma süresi oldukça artar. Böylelikle bellekte daha uzun süre kalan bilgiyi hatırlamamız ve gerektiği yerde gün yüzüne çıkarmamız oldukça kolay olur. Hafızayı güçlendirmek için hızlı okuma egzersizlerinin ve çalışmalarının hafıza odaklı çalışmalarını yapmak her zaman faydalı olacaktır. Hafıza kartları, odak egzersizleri, multi focus egzersizleri hafızayı güçlendiren çalışmaların başında gelir.
Okuma hızınızı iki katına çıkarmak oldukça kolay ve pek fazla zaman istemeyen bir beceridir. Hızlı okuma hızınızı iki katına çıkarmak yapmanız gereken belli başlı egzersizler vardır ve bunları gün içinde sadece onar dakika aralıklarla yapmanız yeterli olacaktır. Böylelikle zamanını en verimli şekilde kullanarak he zamanınızı daha iyi yönetecek hem de hızlı okuma teknikleri ile hızınızı en verimli hale taşıyabileceksiniz.
Hızlı okuma günümüzde ne kadar yaygınlaşsa da hala yanılgılar mevcut. Her şeyden önce hızlı okumanın normal okumamızın hızlandırılmış hali ya da hiçbir şey anlamadan hızlıca okumak olduğunu sanıyoruz. Böyle bir durum tabii ki yoktur. Hızlı okuma yeni okuma şeklidir. Normal okumanın hızlandırılmış hali değildir. Normal okumada kelimeleri teker teker okur, içimizden seslendirir ve o şekilde algılarız. Hızlı okumada ise kelimeleri ikili üçlü öbekler halinde görür ve içimizden seslendirmeden beyne gönderir ve algılarız. Hızlı okuma göz ve beynin okumasıdır diyebiliriz.
Bir diğer yanılgı ise hızlı okuma tekniğinin öğrenildikten sonra unutulacağı düşüncesidir. Unutma gibi bir durum söz konusu değildir. Hızlı okuma bir motor beceri eğitimidir. Yüzmeyi öğrenmek, bisiklete binmeyi öğrenmek gibi hızlı okuma da öğrenildikten sonra unutulmayan ancak belli aralıklarla pratik gerektiren bir eğitimdir. Hızlı okumayı öğrenen kişinin göz kasları artık daha aktif hale gelmiştir ve beceriyi öğrendikten sonra eski okuma şekline dönmek istemeyecektir.