Categories
- Genel (50)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?15 Ağustos 2024
- Hızlı Paragraf Çözme Tekniği Hakkında Her Şey11 Temmuz 2024
- SINAVI KİMLER KAZANACAK?1 Haziran 2024
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?
Okuma türü, kişinin ihtiyaçlarına ve alışkanlıklarına göre farklılık gösterir; bu sebeple yaşamımızın belli dönemlerinde farklı okuma tür ve teknikleri kullanırız.
Okuma, insanın anlama ve bilgi edinme yollarından biridir. Kitap okumanın insana faydaları arasında olan düşünme ve anlama becerilerini büyük ölçüde geliştirmesi, zihinsel kapasiteyi güçlendirir. Okuma türü ve teknikleri kişinin zihinsel kapasitesini geliştirmede ve okuma kültürü oluşturmasında büyük rol oynar.
Okuma tür ve tekniklerine yönelik bilgi sahibi olmak, yetişkin okurların okuma alışkanlığını güçlendirirken küçük yaştaki okurları yönlendirmek için de büyük önem taşır.
Gözün gördüğü, beynin kavradığı sözcükleri vücudumuzun konuşma uzuvlarının seslendirmesine sesli okuma denir. Sesli okuma, anlatmaya ve öyküleştirmeye olanak sağlayan bir türdür. Okumayı öğrenmede, okuma düzeyinin tanınmasında, dinleme alışkanlığının kazanılmasında önemli bir yer tutar. Hem duyusal hem de görsel olduğu için çok önemlidir. Sesli okumada gözü, dili, beyni aktif kullanmak durumunda kalırken mimiklerimizi de vurgu ve tonlamaya göre ayarlamamız gerekir.
Bireyin seviyesine bakılmaksızın sesli okumanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Sesli Okuma Kazanımları
Güdümlü okumada, seçilen bir kitap hakkında okumaya başlamadan önce anlaşılmasını kolaylaştıracak gerekli bilgiler verilir. Bu bilgiler, metnin önemli yerlerine ve ayrıntılarına atıfta bulunan bilgiler değildir. Güdümlü okuma türünde amaç okuru, yazarın düşünce noktasına getirmektir. Okuma sırasında ya da okuma sonunda da önemli yerler hakkında değerlendirme yapılır.
Güdümlü okumanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Güdümlü Okuma Kazanımları
Sesin dışarıdan duyulmayan bir vaziyette içeride tekrarlanmasıyla oluşan okuma türüdür. Sesli okumadan farkı sesin dinleyici tarafından duyulmaması ama okuyucunun kelimeleri içeriden tekrar etmesidir. Sessiz okuduğunu düşünen birçok okur, okumayı bu şekilde gerçekleştirir. Bu okuma alışkanlığı bireyin okuma hızını düşüreceği gibi anlama oranının da azalmasına sebebiyet verir. Bu sebeple kişinin yaşamında yeri olmaması gereken bir okumadır.
Sessiz okuma, günlük hayatta en çok rastlanan okuma çeşididir. Bireyin sesini kullanmadan sözcükleri ve cümleleri yalnızca görerek yaptığı okumadır. Bu okuma çeşidinde göz ve beyin aktif rol oynar. Sessiz okuma becerisi, sesli okuma becerisinden sonra kazanılır. Bireyin kendi kendine bir şey öğrenmesi esnasında başvuracağı en uygun yoldur.
Bakalım sessiz okumanın bireye faydaları nelerdir.
Sessiz Okuma Kazanımları
Hızlı okuma tekniğinde, göz-beyin koordinasyonu büyük önem taşır. Gözün gördüğü kelime beyinde şekillenir ve anlam kazanır. Göz aynı anda 2,3 hatta 4 kelime algılayabilecek kapasiteye sahiptir. Hızlı okuma anlam kaybetmeden dakikada okunan sözcük sayısını artırır.
Hızlı okuma tekniğinde, gözün beyne gönderdiği kelime sayısı arttıkça beyin de anlamlandırma kapasitesini yükseltir. Dikkat ve konsantrasyon büyük ölçüde artış gösterir. Temelinde göz kaslarının gelişimi yatar. Okuma teknikleri arasında en faydalı okumadır. Yazarlar ve eğitimciler, hızlı okumanın ortaya çıkış gerekçesinde bir ihtiyaç yattığı konusunda hemfikirlerdir.
Anlayarak Hızlı Okumanın Kazanımları
Özetleyerek okuma, kahraman, mekan, zaman ve olay etrafında metnin ana hatlarıyla kavranmasını sağlayan okumadır. Bu okuma türünde metne bağlı kalarak özet çıkarılması gerekir. Metni ana hatlarıyla okumadır.
Ayrıntılara girmeden, ana hatlarıyla okuma yöntemidir. Metin hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Metnin içeriğini, uzunluğunu, biçimini incelemek için kullanılır. Aynı zamanda ayak üstü okuma olarak da adlandırılır. Örneğin, kitap seçimlerinde göz atarak okuma yöntemini kullanırız.
Süzerek okuma yönteminde yalnızca belli bir konuya dikkat edilir. Belli bir konu ve kavram arandığı için diğer konulara ya da kavramlara dikkat edilmez. Ulaşılmak istenen bilgiye odaklanılır. Özellikle akademik çalışmalarda kullanılan okuma yöntemidir.
Metinde yer alan belirli bir bilgiyi geliştirilmiş bir teknikle arama yöntemidir. Metin tarama sırasında bireyin zihninde bir soru vardır ve bu soruya cevap ararken o an için önemsiz olan noktaları görmezden gelir. Bu okuma yönteminde içindekiler bölümü, anahtar kelimeler ve bilginin düzenlenme şekli okuyucu için önemlidir. Aranan bilgiye kısa sürede ulaşılmasını sağlar.
Daha önce okunmuş olan metinlerle, okunmakta olan metnin benzerlik ve farklılıklarını değerlendirerek yapılan okumadır. Okuma kültürü oluşmasında büyük etki yaratan bu okuma türü aynı zamanda genel bilgi birikimini arttırır ve yorumlama becerilerini de geliştirir. Okur, ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik okuma yolu çizer.
Not alarak okuma tekniği, okuma sürecinde bireyi aktif kılar. Okur, metinde önemli gördüğü kısımları ya da metin hakkındaki düşüncelerini okuma sırasında not alır. Önemli bilgi, düşünce ve olayları daha sonra hatırlamak için saklamasını sağlar. Özellikle akademik eğitimlerde, bir konu hakkındaki uzun ve uğraş gerektiren çalışmalarda kullanılan okuma tekniğidir.
Eleştirel okuma, okurun önceki bilgi ve tecrübelerine dayanarak yeni okuduğu metni analiz etmesidir. Kişinin amacı doğrultusunda yeni bilgilerin ortaya çıkması gerekmektedir.
Okur, bilgilerin güvenilirliğini, gerçekliğini, doğruluğunu değerlendirmelidir. Tüm bunları kendi bilgi ve tecrübeleriyle karşılaştırarak, mantık çerçevesinden geçirebiliyorsa, metnin yazılış amacını ve yazarın metni yazarken takındığı tutumu değerlendirebiliyorsa eleştirel okuma yapıyordur.
Eleştirel okuma, bireyin doğru bilgiye ulaşabilmesi için, “metin ve metin dışı bilgileri” kullanmayı gerektirdiğinden, günümüzde önemli bir yere sahiptir. Okur, metinle etkileşim halinde olmalı ve özgün bir düşünce yapısı geliştirmelidir. Yorumlama, sorgulama, çözümleme, eleştirme ve değerlendirme büyük önem taşır.
Görsel okuma, resim, grafik, şekil, renk, kroki, harita ve sembol vasıtasıyla doğayı ve toplumu anlamlandırma için kullanılan okumadır. Yazılı metinlerin dışında hayatın her alanında bulunan bir okuma olarak adlandırılır.
Birey dinleme ve okuma becerilerinin yanı sıra gözlem yeteneğini kullanarak da yeni bilgiler edinebilir. Görüntüler insan üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Görsel okuma beraberinde yorumlama becerisini de getirir. Kişi, gözlemlerini yorumlamak durumundadır.
Yoğun okuma, öğrenme için kullanılan okuma yöntemidir. Bir metinden mümkün olduğunca fazla anlam çıkarma ve metni tamamen çözümlemedir. Zihinsel emek ve odaklanma gerekir. Bu tür okumalarda, sözlüklere ve yardımcı kaynaklara başvurulur. Ayrıntılı bilgileri ulaşma, okunandan örnek alma, düşünceleri birleştirme ve yorumlama esas alınır.
Serbest okuma, en fazla tercih edilen okuma şeklidir. Bazen bilgi edinmek bazen de sadece keyif almak için uygulanır. Serbest okuma yönteminde birey okuma sırasında anlamlandıramadığı unsurlara takılmadan okumayı devam ettirir.
Konuyu anlamaya yardımcı olacak anahtar kelime ve kavramlar ile önemli görülen yerlerin belirlenip işaretlenmesidir. Kişi, işaretlediği bölümleri, kendi cümleleri ile ifade ederek anlamlı bir metin oluşturur. Metin ana hatlarıyla kavranır.
Okuru, okuma sürecinde aktif tutmak için metinde geçen duygu, düşünce ve olaylarla ilgili merak uyandırmaktır. Metinde geçen bazı kelime ve ifadeler metnin devamı hakkında fikir verici niteliktedir. Tahmin ederek okumanın çeşitli yolları vardır. En önemlisi metin okunmadan önce başlık ve görsel unsurlardan hareketle okuyucunun metnin içeriğine yönelik tahminlerde bulunmasıdır.
Okurun, okuma öncesinde, okuma sürecinde ve okuma sonunda metne dair sorular oluşturarak yaptığı okuma türüdür. Bu yöntem okurun metin üzerine düşünmesini ve derin anlam çıkarmasını sağlar. Neden-sonuç ilişkisi kurulmasına ve değerlendirmesine katkı sağlar.
Okurun, okunan metinle ilgili duygu, düşünce ve bilgilerini farklı kişilerle paylaşmasını ve onların bilgi ve görüşlerinden yararlanarak bakış açısı geliştirmesini sağlayan yöntemdir. Bu yöntemde bir metni birden fazla kişi okur ve karşılıklı tartışır.