Categories
- Genel (50)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?15 Ağustos 2024
- Hızlı Paragraf Çözme Tekniği Hakkında Her Şey11 Temmuz 2024
- SINAVI KİMLER KAZANACAK?1 Haziran 2024
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?
Okuduğumu Anlamak İçin Ne Yapmalıyım sorusu okuma için önemli ve olmazsa olmazdır. Okuduğunu en iyi şekilde anlama konusunda başarılı olan kişiler için bilgiyi almak da zor olmayacaktır. Her zaman bir metni veya kitabı okurken mutlaka genel anlamda anlamaya odaklanırız. Bunun için hızlı okuma anlama teknikleri kullanarak daha iyi bir okur olabilirsiniz. Hatta bu teknikler nezdinde okumanızdaki yanlışları görerek düzeltmeler yapabilirsiniz. Böylece okuduğunu anlama noktasında becerileriniz de gelişmiş olacaktır. Yapacağınız çalışmalar ile okumayı kolay hale getirerek daha eğlenceli yapabilirsiniz.
Okuduğunu anlama tam anlamıyla okuduğunuz metnin neler anlattığını idrak etmedir. Bu durum ise okuma için geçerli olan kasti ve aktif bir kullanımdır. Anlama süreci bir metni okumadan önce, okurken ve okuduktan sonra olmak üzere ayrılır. Böylece okuduğunuzu anlayarak metin içerisinden ne demek istediğini de çıkartabilirsiniz. Yazarı da bu anlamda daha iyi anlar ve onun size ne aktarmak istediğini daha iyi kavrarsınız.
Okuduğunu anlama noktasında iki bileşen söz konusudur. Birincisi metin anlama ve diğeri de kelime bilgisidir. Kelime bilgisi ise kullandığınız dilin anlam kazanması adına oldukça önemlidir. Metinleri anlamak ise bu dil içerisindeki kelimelerin anlamlarını bildiğiniz sürece gerçekleşir. Bu durum da okuduklarınızı anlama noktasında son derece önemli bir farkındalıktır.
Okuduğumu Anlamak İçin Ne Yapmalıyım? birkaç sebepten ötürü oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu durum ilerleyen hayat sürecinizde de size birçok avantajı beraberinde getirir. Etkili bir şekilde okumak hem kişisel anlamda hem de profesyonel anlamda yaşamlarınıza katkı sağlar. Genel olarak okuma zevkinizi arttırır. Ancak önemli olan bir metni okurken o metni nasıl anlayacağınızı bilmenizdir. Okuduğunuz metni anlamaya başladığınızda okuma amacına ulaşır. Yeni bilgiler elde ederek eğer isterseniz günlük hayatınızda kullanmaya başlarsınız.
Okuduğunu anlama noktasında eğer bir çalışan iseniz işyerinizde belgeleri, yazılı iletişimi iyi anlamanız son derece önemlidir. Ardından anladığınızı analiz ederek buna uygun bir cevap vermeniz gerekir. Açık ve etkili bir şekilde yazı yazmanızı da geliştirir. Gazeteler olmak üzere güncel birçok yazılı olayı da anlamanızı kolaylaştırır. Uzun süre okumaya odaklanma yeteneğiniz de artar. Okumak ise tüm bunları yapabildiğinizi gördükçe sizler için çok daha zevkli bir hale gelir.
Okuduğunu anlama teknikleri becerilerinizi geliştirmeniz anlamında önemlidir. Bu teknikleri kullanarak ne kadar çok pratik yaparsanız okuduklarınızı anlamak noktasında da bir o kadar başarılı olursunuz.
Her şeyden önce bir yazıyı okurken içerisinde geçen kelimelerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekir. Metnin anlamını ise anlama yeteneğini oldukça ileri seviyeye çıkartır. Peki kelime dağarcığınızı geliştirmek için ne yapabilirsiniz? Bunun için mevcut olan kelime bilginizi anlamak adına online bir test yapabilirsiniz. Haftada bir iki defa vaktinizi çok almayacak şekilde bilmediğiniz kelimeler üzerinde testler yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri hayatınıza kazandırmaya çalışın. Bunun için hem sözlü hem de yazılı iletişimlerinizde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bir kelimenin ne anlama geldiğini tahmin etme noktasında mümkün oldukça fazla okuyun. Okurken bilmediğiniz kelimelerin listesini yapın ve sözlükten anlamlarını öğrenin.
Okuduğunuz metin veya kitap hakkında sorular sormak aslında sizlere yatırım yaptırır. Böylece anlamanızı ise daha geniş açıdan güçlendirir. Hatta normalde sorgulamayacağınız temaları, motifleri, metindeki diğer bileşenleri de keşfetmenize yardımcı olur. Ancak burada önemli olan metni okurken doğru soruyu sormaktır.
Yazar kitaba neden buradan başladı? Buradaki karakterler aslında nasıl bir ilişki içerisinde? Kitap neden bu mekânda geçiyor? Kitap neden bu zamanda geçiyor? Gibi alternatif sorularla sürekli olarak bir arayış içinde olursanız okuduğunuzu en iyi şekilde anlarsınız. Metin için sorularınız ne kadar spesifik olursa ortaya çıkan okuduğunu anlama çok daha kuvvetli olacaktır.
Bağlam ipuçlarını kullanarak okuduğunuz metni kısmen anlamlandırabilirsiniz. Kullanılan tüm kelimeleri bilmeseniz dahi sizlere anlamanız konusunda yardımcı olan okuma anlama tekniklerinden biridir. Bağlam ipuçları olarak adlandırılan bu kullanım aşina olmadığınız kelimeyi çevreleyen kelime ve cümlelere yer verir. Böylece o kelimenin ne demek istediğiniz daha net bir şekilde görebilirsiniz.
Bağlam ipuçlarını kullanmak içinse bir cümle içerisinde yer alan anahtar ifadelere ve fikirlere odaklanabilirsiniz. Bu bilgilerle birlikte cümlenin veya paragrafın ana fikrini ortaya çıkarmanız mümkün olur. Aynı zamanda bilmediğiniz kelimeye ait eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimelerle de ayırt etmeniz mümkündür.
Bir paragrafın, makalenin, kitabın ana fikrini bilmek okuduğunuz yazının da önemini belirlemenize yardımcı olur. Okuduğunuz metnin neden önemli olduğunu anlamak ve yazarın anlatmak istediğini anlamak oldukça önemlidir. Eğer bunları yazı içerisinde yakalamayı başarırsanız o zaman okumalarınız çok daha zevkli bir hale gelmeye başlayacaktır. Okumalarınız daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Okurken birkaç paragrafta bir duraklamaya özen gösterin. Ardından orada geçen ana fikre odaklanın ve ne olduğunu çözüp çözemeyeceğinizi kestirin. Daha sonra olayı daha da iyi anlamak adına ana fikir kendi kelimelerinizle ifade etmeye özen gösterin. Hatta bir yere not alın. Tekrar tekrar okuduğunuzda bu fikriniz değişecek mi bunu da kontrol etmiş olursunuz.
Okuduklarınız için bilginizi arttırmak isterseniz özet yazabilirsiniz. Özet yazmak metin içerisindeki neyin önemli olduğuna karar vermenizi kolaylaştırır. Aynı zamanda kendi kelimelerinizle ifade etmeniz de daha anlamlı olur. Özet çıkarma noktasında okuduğunuzu anlama noktasında gerçekten anlamış mısınız yoksa anlamamış mısınız bunu iyi görmenize yardımcı olur. Hatta uzun vadede okurken sizlere bir hatırlatıcı da olur.
Okumalarınız içerisinde uzun ve zorlayıcı metinler varsa o metinleri çok daha küçük bölümlere ayırabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse aynı anda iki paragrafı okuyabilirsiniz. Ardından da zihninizde okuduklarınızı hızlı bir şekilde özetlemek adına durabilirsiniz. Bu sayede canınız sıkılmaz ve okuduğunuz işe de kolayca odaklanmış olursunuz. Metin içerisindeki bilgileri de gerçekten anlamanıza yardımcı olur.
Kendinizi hızlandırmak, bununla beraber okuma alıştırmaları yapmak ve alışkanlıklarınız için gerçekçi hedefler koymak sizlerin okuduğunu anlama becerisi üzerinde daha etkili olmanıza yardımcı olur. Okuduğunu anlama teknikleri içerisinde yer alan bir önemli noktada hızlı okumadır. Bunu özellikle zorlayıcı olan metinlerde ve literatürlerde kullanabilirsiniz. Bunun için de kendinize her gün daha da ulaşabileceğiniz hedefler belirleyerek başlayabilirsiniz. Bir kitabın tamamını iki günde bitirmek yerine günde 3 bölüm okuyacağım demek sizler için daha inandırıcı ve sonuca götüren bir istek olacaktır.
Okumak günlük yaşamın hatta hayatın temel bir parçasıdır. Okuduğumu Anlamak İçin Ne Yapmalıyım Hayatınızda okumaya ve okuduğunuzu anlamaya ne kadar çok önem verirseniz bilgiye o kadar çabuk ulaşırsınız. Okuduğunu anlama teknikleri noktasında ne kadar çok faydalanırsanız bu süreç sizler için çok daha faydalı olacaktır.
Konsantrasyon en önemli noktalardan biridir. Dikkatiniz dağıldığı zaman okuduğunuzu anlama yeteneğiniz de olumsuz olarak etkilenecektir. Okurken basit bir bildirim sesi dahi gelse bu dikkatinizi bozmaya yeter. Bu nedenle her zaman bir yazıya başlamadan önce yalnızca metne odaklanın. Zamanla kendinizi bu sürece alıştırırsanız dikkatinizi okuduklarınıza çekmeyi ve okuduğunuzu da anlayıp anlamadığınızı anlamanıza noktasında sizlere yardımcı olacaktır.
Okuduğunuzu anlama noktasında eğer üst noktada olan kitaplardan başlarsanız bu durum sizleri zorlayacaktır ve okumaya karşı soğutacaktır. Bu gibi durumların olmaması adına başlangıç için seviyenizin altında olan kitaplarla başlayabilirsiniz. Böylece okuduğunuzu anlama noktasında bir temel oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Zorlayıcı bulduğunuz metinlere ise sonrasında geçtiğinizde aslında olayın hiç de zor olmadığını göreceksinizdir.
Bazı zamanlar okuduğunuzu bir süre sonra anlamadığınızı fark edersiniz. Bu gibi durumlarda hemen metne tekrar dönmeyin. Önce kafanızdaki düşünceleri bir kenara bırakın ve ardından tekrar metne odaklanın. İkinci defa okuduğunuzda ise konsantre olun ve vurgulara dikkat edin. Eğer anlamını bilmediğiniz kelimeler varsa onların da tanımlarına göz atın. Böylece metin kafanızda daha düzgün bir şekilde oturacaktır.
Sesli okuma okuduğunu anlama teknikleri içerisinde zaman zaman uygulanması gereken bir süreçtir. Ağır ve yabancısı olduğunuz konularda hem görsel anlamda hem de işitsel olarak öğrenmeyi teşvik eder. Tüm bu noktalara dikkat etmeniz halinde okuduklarınızı daha iyi anlamamanız için hiçbir nedeniniz kalmayacaktır.