Categories
- Genel (50)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?15 Ağustos 2024
- Hızlı Paragraf Çözme Tekniği Hakkında Her Şey11 Temmuz 2024
- SINAVI KİMLER KAZANACAK?1 Haziran 2024
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?
Okuma hayat boyu gelişen bir beceridir ve düzenli okuma bizi önemli oranda geliştirir. Okuma, yeni bilgilere ulaşmamızı sağlayan en önemli araçtır. Değişen iletişim koşullarında okuma oranı azabilir ama okumanın ve kitabın önemi her şeye rağmen devam etmektedir. Küçük yaşlarda kazanılan okuma alışkanlığı ileri yaşlarda kişilerin zihinsel gelişimi ve sosyal olgunlaşmasında önemli bir etkiye sahiptir. Bulunduğumuz çağda ne kadar çok televizyon, telefon, bilgisayar gibi görsel ve işitsel iletişim araçları yer kaplasa da hiçbiri kitabın yerine geçemez. Etkin okur kimliğini kazanmak uzun süreçte kazanılan bir beceridir. Bu bakımdan okumaya çocukluktan başlamak eleştirel ve etkin bir okur olma açısından oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca yazarları, yayınevlerini takip etmek de ‘okuma kültürünü’ oluşturan unsurlardandır. Düzenli kitap okuma alışkanlığını kazandırmakta ailelere de büyük görevler düşmektedir. Sorumluluklarını yerine getirebilecek, yeni bilgiler üretebilecek bireylerin yetişmesi kitap okumaktan geçmektedir. Aileler çocukları okumaya güdülemeli ve düzenli olarak seveceği kitaplar almalı ve okumalıdır. Okunanlar tartışılmalı ve tahlil edilmelidir.
Kitap okumak sadece zihinsel sağlığınıza değil fiziksel sağlığınıza da fayda sağlar ve bu faydalar ömür boyu sürer.
Küçük yaştan itibaren düzenli olarak kitap okuyan insanların kelime dağarcığı daha gelişmiştir. Kelime daracığının geniş olması hayatınızın birçok alanında size fırsatlar sunar.
Yapılan birçok araştırma, düzenli kitap okuyanın daha fazla fikir sahibi olduğunu, okumanın fikirlerimizi değiştirdiğini gösteriyor. 2013 yılında yürütülen bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar. Çalışma katılımcıları “Pompeii” romanını 9 gün boyunca okudular. Hikâyede gerilim oluştukça, gerilimin beynin giderek daha fazla alanına nüfus ettiği görüldü. Okuma yeteneğiniz olgunlaştıkça, beynindeki sinyaller, ağlar güçlenir. Yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olur.
Okuyanlar, başkalarının duygu ve inançlarını anlama konusunda daha yüksek bir yetenek gösterir. Cengage tarafından 2019’da yürütülen bir anket, işverenlerin yüzde 69’unun etkili iletişim kurma yeteneği gibi empati gibi becerilere sahip kişileri işe almak istediğini duyurdu. Empati kuramamak anlaşmazlıkların doğmasına da neden olmaktadır. Bu da birtakım sorunların yaşanmasına yol açar. Empati birçok sorunun üstesinden gelmek için önemli bir güçtür. Bu gücün kaynağı da düzenli kitap okumaktan gelir.
2009’da bir grup araştırmacı, öğrencilerin stres düzeyleri üzerinde yoga, mizah ve okumanın etkilerini ölçmüştür. 30 Dakikalık kitap okumanın da kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını yoga ve mizah kadar etkili bir şekilde düşürdüğünü gözlemlemişlerdir. Kurgu okumak, kendi dünyanızdan geçici olarak kaçmanıza ve karakterlerin hayali deneyimlerine kapılmanıza izin verebilir. Kurgusal olmayan kişisel gelişim kitapları ise size semptomları yönetmenize yardımcı olabilecek stratejiler öğretebilir. Ulusal Sağlık Servisi, tıp uzmanlarının belirli koşullar için özel olarak küratörlüğünü yaptığı kendi kendine yardım kitaplarını reçete ettiği bir Reçeteli Kitaplar programı olan Reading Well’i başlatmıştır.
Düzenli bir uyku rutini düzenli kitap okumaktan geçiyor. İyi bir uyku elde etmek için ekrandan okumak yerine basılı bir kitabı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır, çünkü cihazınızın yaydığı ışık sizi uyanık tutabilir ve diğer istenmeyen sağlık sonuçlarına yol açabilir. Yapılan araştırmalar, basılı kitapları okuyan kişilerin anlama testlerinde daha yüksek puanlar aldığını ve aynı materyali dijital biçimde okuyan kişilere göre okuduklarını daha fazla hatırladıklarını göstermiştir.
Kişisel hedeflerimize ulaşmak ve kendimizi gerçekten mutlu etmek için kendimize olan güvenimizi ve saygımızı geliştirmemiz ve sürdürmemiz gerekir. Düzenli kitap okudukça bilgi birikimimiz artacak kendimizi gerçekleştirmede ve hedeflerimize ulaşmada daha hızlı yol alacağız. Özgüvenin anahtarı kitap okumaktır.
Oxford Üniversitesinde yapılan araştırma da kitap okuma ile daha iyi bir kariyere sahip olma arasındaki ilişkiyi açıklamıştır. Hikayeler adlı kitabının yazarı John Coleman, kitap okumanın sözel zekayı artırdığını ve kişiye bir liderde olmazsa olmaz özellikler olan usta konuşmacı ve anlaşılır iletişimci yeteneklerini kazandırdığını söylemiştir. Kitap okuma duygusal zekanızın artmasını sağlıyor. Duygusal zekaya sahip bir iş adamı liderlik ve yönetim gibi konularda çok daha başarılı olmaktadır.
Kitap okumak hayal gücünüzü geliştirmede en önemli etkenlerden biridir. Ne kadar çok okursak hayal dünyamız o kadar zenginleşir. Hayatımızı değiştiren bilgi hangi kitapta bilemeyiz o yüzden düzenli okumamız gerekmektedir.
İnsanların anlaşabilmesinin temelinde düzgün iletişim kurabilmek geçiyor. Çatışmaları daha kolay çözebilmenin en önemli yolu doğru iletişim dilini kullanmaktır. Hızla değişen dünya şartları, toplumların gelişmesinde sözlü iletişim yerine yazılı iletişimin önem kazanmasına sebep olmuştur. Dijital çağla birlikte hızlı değişimlerin ve gelişimlerin olması sözlü iletişim dışında yazılı iletişimin de önem kazandığını göstermektedir. Gelişmiş ülkelerde insanlar iletişimlerinin büyük bir kısmını okuma yoluyla gerçekleştirmektedirler. Çağdaş dünyada okuma becerisinin çok önemli olduğu vurgulamışlar ve eğitim sistemleri içinde bu konuya fazlasıyla önem vermişlerdir. Düzenli okur olmak bizlere her konuda sonsuz donanım sağlamaktadır.
Bütün yenilikler hakkında bilgi edinebilmemiz için zaman yönetimi önem arz ediyor. Bu da anlayarak hızlı okuma beceresinden geçiyor. Bilgiyi almanın en zevkli ve güzel yolu hızlı okuma tekniğini kullanarak kitap okumaktır. Keyifli akıcı öğrenme gerçekleştirmek paha biçilemez. Düzenli kitap okumak da bunların başında geliyor; sitemizde bulunan pek çok yazıdan anlayarak hızlı okuma hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Düzenli kitap okumanın faydaları saymakla bitmez yukarıda sadece bir kısmından bahsettik.
Cemil Meriç: “Kitap bir limandı benim için… Kitaplarda yaşadım ve kitaplardaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim.”
Cahit Zarifoğlu: “Oku” emri, anlamını bilmeden okumak olmamalıydı. Anlamı kavramadan okunacak bir şey hayata uygulanamaz, yaşanamazdı.
Anton Çehov: Kitaplar nota okumaya, konuşma ise şarkı sözüne benzer.
Rene Descartes: İyi kitaplar okumak geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.
Victor Hugo: Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmez
Ovidius: Kitap aklın ilacıdır.
Zülfü Livaneli: Okumak, sadece okumak. Okuyan insan, dünyanın aklına yaslar sırtını.
Mustafa Kemal Atatürk: Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.”
Şemsettin Sami: İnsanlığa başlıca borcumuz: Bıkmaksızın okumak, üşenmeksizin okumaktır.
Voltaire: “Kitabın yaprakları, bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir.”
Gellius: “Kitaplar sessiz öğretmenlerdir.”
“Kitapsız yetişen çocuk, susuz büyüyen ağaca benzer. Kitapsız hayat, kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır.”