Categories
- Genel (50)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?15 Ağustos 2024
- Hızlı Paragraf Çözme Tekniği Hakkında Her Şey11 Temmuz 2024
- SINAVI KİMLER KAZANACAK?1 Haziran 2024
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?
İkinci sınıf öğrencilerinin okuma materyallerindeki temel bölümleri tanıması, noktalama işaretlerine, vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek okuması beklenir. İkinci sınıf artık okuma stratejilerinin uygulanmaya başlandığı sınıf seviyesidir. Çocuklar sesli ve sessiz okuma ayrımını yapmaya başlar. İkinci sınıf öğrencilerinin kelime tanıma ve seslendirme hızlarının artması beklenir.
İkinci sınıf öğrencileri için seçilen hızlı okuma metinlerinin, çocukların yaşlarına ve seviyelerine uygun olması gerekmektedir. Metinler karmaşık cümle yapısı ve zor kelimeler içermemeli, basit, anlaşılır ve kısa cümlelerden oluşmalıdır. Genellikle görsellerle desteklenmiş, çocukların ilgisini çeken ve anlamalarını kolaylaştıran metinler tercih edilmedir. Metinler farklı konuları kapsamalı, çocukların ilgi alanlarını keşfetmelerine yardımcı olmalıdır. Metinlerin sonunda, metne dair basit sorular sorulmalı ve çocukların soruları cevaplaması desteklenmelidir.
Çocukların eğlenerek öğrenmesi, aynı zamanda hayal gücünün sınırlarını zorlaması istenir. İkinci sınıf öğrencileri için metinlerin ilgi çekici olması çok önemlidir.
Masal: Masallar çocuklarda değer bilincinin oluşmasına, hayal dünyasının genişlemesine ve aynı zamanda eğlenmesine yardımcı olur. Çocuklar için masal seçimleri yapılırken masalın niteliğine ve verdiği mesajlara dikkat edilmelidir.
Hikâye: Genellikle bir olay etrafında gelişen kurgusal ve kısa metinler tercih edilmelidir. İkinci sınıf öğrencileri için hikâyenin mutlaka bir sonuca bağlanması gerekir. Hikâyeler, çocukların metnin bölümlerini kavramasını ve düşünce yapısını geliştirmesini destekler. Hikâye tercihlerinde de eserin niteliğine dikkat edilmelidir.
Şiir: İkinci sınıflar için genellikle basit, kısa ve olumlu duygular hissettiren şiirler tercih edilmelidir. Şiir okuma sırasında ses tonuna özen gösterilmelidir.
Bilgi İçerikli Metinler: İkinci sınıf öğrencileri için bilgi aktaran metinler tercih edilebilir. Bu tarz metinlerde kullanılan terimlerin çocukların seviyelerine uygun olması, cümlelerin kısa ve net olması gerekir. Bilgi verilen konunun görselle desteklenmesi anlamayı pekiştirir.
Hızlı okuma tekniği temelde kelime tanımaya dayanırken aynı zamanda kelime dağarcığını geliştiren bir tekniktir. Hem okuma hızını artırır hem de anlama düzeyini yükseltir. Tüm bunlarla birlikte hızlı okuma, dil bilgisi kurallarını görsel ve pratik şekilde pekiştirir. Bu metinler genellikle kısa parçalardan oluşur ve okuyucunun hızını artırmak için tasarlanmıştır. Hızlı okuma metinleri seçilirken başlangıçta ilgi alanları esas alınmalıdır, böylece okuma motivasyonu artar ve metne daha kolay odaklanılır.
Görsellerle zenginleştirilmiş metinler özellikle ilkokul seviyesindeki öğrencilerin okuma motivasyonunu artırmak için etkili bir yöntemdir. Görsel destekler, beynin bilgiyi uzun süre tutmasına da yardımcı olur.
İlgi çekici ve renkli görseller çocuğun dikkatini çeker, anlamasını kolaylaştırır ve akılda kalıcılığı artırır. Metni daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirir bu da okuma motivasyonunu artırır. Özellikle çocuklar ve gençler için, okumayı çekici hale getirir.
Görsel ögeler, okuyucunun metinde yer alan kavramlar arasında bağ kurmasını sağlar. Örneğin bir metinde kahramanın fiziksel özellikleri resmedilmişse karakterin daha iyi tanınmasına ve okuyucunun hikayeyle duygusal bağ kurmasına yardımcı olur.
Görsel ögelerle desteklenmiş metinler farklı öğrenme stillerine sahip çocuklara da hitap eder ve geniş bir alana ulaşmayı başarır.
Hikâye tabanlı metinler okuduğunu anlama sürecinde önemli bir araçtır. İkinci sınıf seviyesinde hikâye tabanlı metinlerin olay örgüsüne dikkat edilmelidir. Metinler giriş-gelişme-sonuç bölümlerinden oluşmalıdır. Kahraman, mekân, zaman ve olayın yer aldığı metinler çocukların kavramasını ve hakimiyetini artırır.
Hikâye tabanlı metinlerde, okuma öncesi kitapla ilgili çocuğa kısa bilgiler verilmelidir. Bu okuma kültürünün gelişmesi aşamasında farklı bir bilince sahip olmasını sağlayacaktır. Okuma sonrasında ise mutlaka metne dair sorular sorulmalı, okuduğu benzer hikayelerle karşılaştırılmasının yapması, olaylarla ilgili çocuğun kendi fikrini beyan etmesi sağlanmalıdır.
Hikâye tabanlı metinler, çocuğun dil becerilerini doğal ve ilgi çekici şekilde geliştirmesine yardımcı olurken aynı zamanda empati kurma, yaratıcı düşünme, karşılaştırma ve eleştirme gibi önemli becerilerini de besler.
Okuma metinlerinin çocuk psikolojisine uygunluğu en önemli konulardan bir tanesidir. Hızlı okuma metinleri çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişim süreçlerine olumlu etkide bulunur.
İkinci sınıf öğrencilerinin okuma hızını artırmak için eğlenceli alıştırmalar bulunmaktadır.
Yukarıda verilen hızlı okuma alıştırmalarının uygulanması aşamasında velilerin/öğretmenlerin öğrencilerle birlikte olması, birlikte okuması da çok önemlidir. Bu konuda alanında uzmanlaşmış hızlı okuma kurslarından da destek alınabilir.
İkinci sınıf seviyesine uygun zorlukta metin seçimi yapılırken öğrencinin yaşı ve okuma seviyesi göz ardı edilmemelidir. Bulunduğu seviyenin üzerindeki metinler zorlayıcı olduğundan başarısızlık duygusu uyandırabilir. Metin seçimlerinde esnek davranılmalıdır.
Metnin içinde yer alan kelimeler, cümle yapısı, yazı büyüklüğü, yazı tipi, metnin konusu ve anlatımı büyük önem taşımaktadır. Bu unsurlar içerisinde cümle yapısı, yazı tipi, metnin konusu ve anlatımı mutlaka öğrencinin seviyesini korumalıdır. Fakat öğrencinin seviyesini yükseltmek ve kelime dağarcığını zenginleştirmek için farklı kelime seçimlerinin yer aldığı metinler tercih edilebilir. Özellikle bilimsel metinlerde yer alan terimlerin okuma sonunda açıklamasının yapılması gerekir.
Okuma planlamasının, okuma kültürü üzerinde büyük etkisi vardır. Ebeveynler, öğrencilerle birlikte haftalık okuma planlaması yapmak için kısa zamanlar ayırmalıdır. Bu kısa zaman içerisinde bir okuma çizelgesi hazırlanmalı, okunacak kitaplar günlere ve sayfa sayılarına göre çizelgeye geçirilmelidir. Çizelge öğrencinin her an görebileceği bir alanda tutulmalıdır.
Çizelgeler günlük okunacak sayfa sayısına göre planlanmalıdır. Plan sonunda mutlaka hedef olmalıdır. Özellikle ikinci sınıf öğrencileri için haftalık olarak okunan toplam sayfa sayısı ve kitap sayısı hedeflenen seviyede olduğunda küçük hediyelerle ödüllendirilmelidir. Bu ödüller yeni kitap, not defteri, kalem gibi araç-gereçler olarak tercih edilmelidir.
Çizelge için harcanan emek öğrencinin okuma motivasyonunu artıracak ve disiplinli okuma bilinci oluşturmasına yardımcı olacaktır.
Her çocuk her insan gibi kendini özel hissetmek ister. Özellikle okuma becerisini sağlam temeller üzerine oturtmak başlangıç aşamasında özel bir ilgi gerektirir. Bu aşamada velinin/öğretmenin çocukla birlikte hareket etmesi önemlidir.
Çocukların hızlı okumalarını sağlamak için başlangıçta kelime tanıma düzeyini geliştirmek gerekir. Çocuklarla kelime temelli oyunlar oynamak, kelimelere yönelik merak duygusu uyandırmak, görsel ve işitsel olarak kelime tanımalarını sağlamak önemlidir.
İkinci sınıf öğrencileri için model okuma büyük önem taşır. Seçilen metin önce bir yetişkin tarafından vurgu ve tonlamaya dikkat edilerek okunmalı sonrasında bu okumanın çocuk tarafından modellenmesi istenmelidir. Model okumanın tekrarlanması da büyük önem taşır. Çocuğun aynı metin üzerinden tekrarlı okuma yapması okuma hızını artıracaktır. Her okumada bir hedef konulmalı hedefe ulaşana kadar birlikte çaba sarf edilmelidir.