Categories
- Genel (50)
Yakın Zamandaki Gönderiler
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?15 Ağustos 2024
- Hızlı Paragraf Çözme Tekniği Hakkında Her Şey11 Temmuz 2024
- SINAVI KİMLER KAZANACAK?1 Haziran 2024
- PARAGRAF FULLEME TAKTİKLERİ NELERDİR?
Ağaç yaş iken eğilir. Çocuğunuz artık ilkokullu oldu. Yoğun bir ses öğretimi süresi sonucunda okumayı öğrendi. Ve bu yaşlarda, daha bilgileri tazeyken doğru ve etkili eğitimle okumasını daha da geliştirmek, hızlandırmak istiyorsunuz. Bu mümkün mü? Evet, güzel ve etkili çalışma, doğru etkinliklerle birlikte mümkün. Şimdi bu yazımızda 1. Sınıf Hızlı Okuma Egzersizleri nelerdir, nasıl okumayı daha hızlı hale getirebiliriz bunları inceleyelim.
Okuma için ses bilincinin gelişmesi gerekmektedir. Ses bilinci dediğimiz şey kelimelerin seslerini tanıma ve ayırt etme becerisidir. Aslında biz öğrencilerde fonolojik bir farkındalık oluşturmayı başardığımız zaman okumayı geliştirdik diyebiliyoruz.
Bildiğiniz üzere İlkokul ses öğretiminde anlamlı bütün oluşturacak birkaç ses verdikten sonra sırasıyla seslerden hecelere, hecelerden kelimelere ve kelimelerden cümlelere ulaşılmaktadır. Biz buna ‘’ Ses Temelli Cümle Yöntemi ‘’ diyoruz. Bu yöntemde öğrencilere sesleri öğretirken alfabe sıralaması değil Türkçede en çok kullanılan ses sıralaması kullanılıyor. Bu sebeple güncel ses grupları ve sıralamasını da takip etmeliyiz. Gelin şimdi sesi hissetmek, tanımak ve ayırt etmek için ne tür etkinlikler yapabiliriz bunları konuşalım.
-Öncelikle öğrenciyi öğretmek istediğimiz sese bol bol maruz bırakmalıyız. Bunun içinde işitme yetimizden faydalanarak öğrenciyi o sese bol bol maruz bırakalım. Tabi kulağının dibinde o sesi sürekli tekrarlamaktan daha eğlenceli metotlarla. Örneğin; E-e sesini öğreteceksek içinde E-e sesinin bol bol geçtiği tekerleme veya şarkıları dinleterek başlamak iyi bir başlangıç olacaktır. Daha sonrasında ‘’ E bebeğim e ‘’ ninnisini dinletmek güzel bir örnek olabilir. Hatta bu ninniyle dramayı da birleştirerek öğrencinin o esnada eline bir oyuncak bebek vererek ya da vermiş gibi yaparak; ‘’ Ee bebeğim ee ee ee ‘’ kısmında ninniyi seslendirmesini ve hatta bebeğini sallamasını isteyebiliriz.
-Kelime kartları da sesi tanıma ve ayırt etme konusunda kullanabileceğiniz ve aynı zamanda kolay ulaşabileceğiniz bir materyaldir. İçinde E-e sesi bulunan kelime kartları kullanabilirsiniz. Hatta bu kelime kartlarını birlikte de hazırlayabilirsiniz. E-e sesi geçen kelimelerin görsellerini gösterip ne olduğunu sorabilirsiniz. Görsellerin arkasına da ne olduğunu yazıp E-e sesini kolay ayırt edebilmesi için renkli yazabilirsiniz.
-Öğrencinin sese karşı bilişsel bir yapı oluşturmasını sağlamak için en sık kullanılan etkinliklerden biri de Başta / İçinde / Sonunda yöntemidir. Öğrenciye bir kelime söyleyip sesin kelimenin başında mı, ortasında mı yoksa sonunda mı olduğunu sorarak bilişsel yapıyı zihninde güçlendirebilirsiniz.
Bunlar gibi etkinliklerle ses ile harf arasında bir ilişki kurabilir ve böylece bilişsel öğrenim sürecine geçiş sağlayabilirsiniz.
Okuma göz takibiyle yapılan bir eylemdir. Göz hareketlerimizi geliştirmek de okumamızı olumlu anlamda geliştirecek ve hızlandıracaktır. Peki göz hareketlerini nasıl geliştirebiliriz? Bunun için interaktif içerikleri veya eğlenceli birkaç aktivite önerisinde bulunmak istiyorum.
– Öğrencinin çalışma masasına veya dinlendiği alanın karşısına iki tane nokta koyun. Bu noktaları düşey düzlemde aralarında boşluk olacak şekilde yerleştirin. Burada mesafeyi ayarlarken öğrencinin bu noktalara çok yakın veya çok uzak olmamasına dikkat edin. Aradaki mesafe 50-60 cm olabilir. İki nokta arasındaki mesafeyi de öğrenciye göre belirleyin. Bunun için öncelikle rastgele koyduğunuz noktaları öğrencinin sırayla üstteki ve alttaki noktaya başını oynatmadan sadece göz bebeğini kullanarak bakmasını isteyin. Eğer bu noktaları takip ederken gözü ağrıdıysa mesafeyi arttırıp azaltarak doğru şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu etkinliği 3 – 4 kere ve her defasında 30-40 saniye olacak şekilde bir hafta on gün boyunca yaptırınız.
-Daha sonrasında sekizgen çizme yöntemini kullanabilirsiniz. Öğrenciler gözleriyle sekizgen çizecektir. Her kenarı çizdiğinde çok kısa bir mesafe, bir göz kırpma süresi, beklemelidir. Sekizgeni önce saat yönünde sonra ise saat yönünün tersine çizmesini isteyin. Bunu da 2 kere yaptırabilirsiniz. Yine bir hafta boyunca bu yöntemi yaptırınız.
– Bir kare çizin ve karenin 4 kenarına farklı görseller koyun. Önce sırasıyla saat yönünde bu dört nesne resmine bakmasını isteyin. Sonrasında aynı işlemi saat yönünün tersine yaptırın. En son ise köşegen oluşturacak şekilde çapraz yapmasını isteyin. Bu etkinliği de bir iki dakika sürecek şekilde yaptırın. Öğrencinin gözünün yorulması ve ağrımasına göre süreyi biraz daha arttırıp azaltabilirsiniz.
-Sadece baş parmaklarınızı kullanarak yapabileceğiniz güzel bir çalışma söyleyeceğim şimdi. Öğrenci ellerini sağa ve sola açarak başparmaklarını tamam işareti yapsın. Daha sonrasında başı sabit kalacak şekilde göz bebeğini kullanarak bir sol başparmağına bir de sağ baş parmağına bakmasını isteyin. Göz bebeğini soldan sağa kaydırma hızını gitgide artırmasını isteyin.
-Bir diğer yöntem olarak ise öğrencinin eline bir kalem verin. Kalemi burun hizasında tutsun. Ve yavaş yavaş gözlerine yaklaştırsın ve uzaklaştırsın. Bu esnada kalemde belirlediği bir noktaya odaklansın. Ve sürekli o sabit noktaya baksın. Eğer hayali bir nokta oluşturmakta zorlanıyorsa kalem üzerine işaret yapabilirsiniz.
-Elinizde internet gibi bilgiye kolay ve hızlı ulaşabileceğimiz bir şey var. İnternetten farklı platformlarda göz egzersiz videoları diye arattığımızda birçok video karşımıza çıkacaktır. Yine bunları da kullanarak göz hareketlerini geliştirebiliriz.
Okuduğunuz üzere, çok kolay bir şekilde yaptıracağınız bu hareketlerle öğrencinin göz kaslarını geliştirebilir, satır takibini kolaylaştırarak daha hızlı okumasına yardımcı olacak altyapıyı oluşturabilirsiniz.
Dil bildiğiniz üzere yaşantıların kelimeler, cümleler yoluyla yazıya ya da söze dökülmesine yardımcıdır. Dil, belleğimiz ile sürekli iletişim halindedir ve kelimeler aracılığı ile de bu işlevi sürdürür. Öğrencinin bir şeyi öğrenebilmesi için o olay ya da nesneye sık sık maruz kalması ve kendisinin de kullanması ya da yapması gerekir. Öğrenme dediğimiz olayda birey o olay veya nesneyle ne kadar fazla duyu organını kullanabilirse o kadar çok öğrenmeyi gerçekleştirebilir. Ve bunu yaparken kolaydan zora, basitten karmaşığa veya somuttan soyuta gibi ilkeleri kullanarak öğrenmeyi sağlar. Yine bu ilkelere dayanarak öğrencinin kelime öğrenimi de arttırmak mümkündür. Kelime öğreniminde öğrenciye örnek olacak ilk kişiler aile bireyleridir. Öğrenci, çevresindekileri görür, duyar, onları taklit eder ve böylece kelime edinir. Ve daha sonrasında edindiği kelimeleri günlük yaşamında pek çok farklı şekilde kullanır. Bunu okuma, konuşma, yazma gibi alanlarla içselleştirmesi önemlidir. Peki kelime edinimini kazanmak için neler yapılabilir?
Öncelikle bilinen kelimeleri doğru okumalıdır. Bildiği kelimelerin yeni anlamlarını öğrenmek de bu süreçte çok önemlidir. Bunun için öğrenciyi isteklendirin ve motive edin. Yeni kelimeler öğrenmesini sağlayın. Bir defter tutsun mesela. Birlikte kitap okuyun o size okuyabilir veya sizi dinleyebilir. Bilmediği kelime olursa o deftere anlamıyla birlikte yazdırın. Hatta eş anlamlı veya zıt anlamlı kelimeler defteri yaptırın. Bildiği kelimelerin eş veya zıt anlamlısını da öğrenmesi kelime hazinesini geliştirmek için etkili bir yöntem olacaktır. Evde bir kelime panosu ya da duvarı oluşturun. O hafta öğrendiği kelimelerle ilgili öğrenciye cümle yazdırın. Bu cümleyi de o pano veya duvarda sergileyin. Böylece öğrenci daha çok kelimeyi tanıyacak ve bileceği için okuma yaparken kelimeyi tek seferde çıkarabilecektir. Ve okumayı böylelikle daha kısa süre içinde yapacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken şeyler kelimelerin farklı anlamları olabileceğini öğrenciye aşılamak, kelimelerin çok boyutlu olabileceğini öğrenciye göstermek, kelimeler arasında ilişkilerin bulunabileceğini hissettirmek ve öğretmek ve farklı türde kelimeleri bilmesine fırsat oluşturma konusunda ona rehberlik etmektir. Yapılandırmacı yaklaşımda dil; zihinsel, duygusal ve sosyal becerilerin gelişimine
katkı sağladığı için kelime tanıma ve kelime hazinesini geliştirme çalışmalarına da
ağırlık verilmelidir.
Okumak kadar anlamanın da ne kadar önemli olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım. Hızlı okumak anlayarak olmadığı takdirde pek bir katkı sağlamayacaktır. Ne okuduğumuzu anlamadıysak ne kadar sürede okuduğumuz hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Öncelikle anlama hızını arttırmak için sadece bir metine odaklanmayın. Sürekli farklı metinler üzerinden ilerleyin. Okuma da alt başlıklara, ana fikre odaklanın. Okunulan metnin önemli noktalarını buldurun öğrenciye, metnin ilk ve son bölümlerini okutup ilişki kurmasını sağlayın. Hatta çok uzun olmayan metinleri okumadan önce ilk ve son paragrafı okutarak aradaki olayları tahmin etmesini isteyin.
Bol bol sorular sorun. Tabi 1. Sınıf öğrencisi için bir kitabı bitirdikten sonra tüm kitap hakkında soru sormayın. Bölümlere ayırın. Bu yaş grubunda iki üç sayfa okudukça o okuduğu alanla ilgili sorular sormak doğru olacaktır.
Çok ilginç gelecek belki size ama şarkı dinlerken sessiz okuma yaptırın. Böylece iç sesi kapatabileceksiniz. Çünkü öğrencilerde dikkat edin sessiz okuma yaparken dudaklarını oynatıyorlardır veya fısıltı tarzı sesler çıkartıyordur. İşte bu iç sesle okumaktır. Ve bu sessiz okumada bile okumasını daha yavaşlatır. Müzik dinleyerek okuma yaptırdığınızda kavrama becerisi düşecektir belki ama zamanla konsantrasyonun arttığına şahit olacaksınız. İlk başlarda öğrencinin dikkatini dağıtan müzik zamanla daha hızlı odaklanmasına ve öğrenmesine yardımcı olacaktır. Burada klasik müzikleri kullanabilirsiniz.
Görsel algı; beynin gözün gördüklerini anlamlandırabilme yeteneğidir. Aklınıza okuma geldi değil mi? Okuma yaparken de gözümüzün gördüğü kelimeleri beynimiz algılar ve dilimiz dışa aktarır. Bu sebeple okuma yaparken görsel algımızın güçlü olmasının ne kadar önemli olacağını anlamışızdır. Görsel algıyı güçlendirmek için envaiçeşit içerik, materyal, kitap veya setler vardır. Dikkat geliştirme setleri, görsel algı güçlendirici setleri başlangıç için güzel adımlar olacaktır. Bu etkinliklerde bakarak aynısını yapma ön plana çıkabilir. Verilen şeklin aynısını yapmasını ya da aynı şekilde boyamasını isteyebilirsiniz. Elinizde hiçbir materyal – kitap olmasa bile evdeki farklı çeşit makarnalardan bir şekil veya örüntü oluşturup aynısını yapmasını isteyebilirsiniz öğrenciden. Ya da bu bu konuda Q-Big, ,Renkli Küpler, Kota Big gibi kutu oyunları da çok zevkli bir şekilde görsel algıyı güçlendirici oyunlardır. Bunları daha da eğlenceli hale getirmek için zaman tutabilir veya yarışma yapabilirsiniz.
Görsel algıyı güçlendirmek için;
Karışık şekillerin ya da harflerin arasından istenen şekilleri veya harfleri göstermesini isteyebilir,
Bulunduğunuz yerde söylediğiniz nesneleri göstermesini isteyebilir,
Veya oyuncak kutusundan ya da dolabından sizin istediğiniz bir oyuncağı ya da kıyafeti getirmesini isteyebilir,
Masanın üstüne sayıca fazla olan karışık nesneler döküp onları sırasıyla ayırmasını ve gruplandırmasını isteyebilirsiniz.
Üstelik bu etkinlikler için çok kolayca ulaşabileceğiniz, fındık, ceviz, renkli boncuklar, düğmeler, makarnalar, farklı renk ve boyutta şişe kapakları, deniz kabukları, taşlar gibi basit malzemeler yeterli olacaktır.
Bir diğer materyaller ise gizlenmiş nesneleri bulmaktır. Bunlarla ilgili birçok kitap veya içeriklere ulaşabilirsiniz. Hidden Pictures serisi gibi kitaplarda verilen resimlerde istenilen nesneleri bulmak öğrencilerin zevkle yapacağı bir görsel algı geliştirme etkinliğidir.
Yani kısacası bir çok malzemeyle veya çok kolay bir şekilde edinebileceğiniz kaynaklar, çıktılar ile bol bol oyun oynayabilir ve öğrencinizin görsel algılarını geliştirmesini destekleyebilirsiniz.
Okuma esnasında okuyuşumuzun akıcılığı bozulmaması için nefes alıp nefes vermek bile dikkat etmemiz gereken bir eylemdir. Doğru yerde nefes almak ve vermek okuyuşumuzu daha anlamlı ve bütüncül bir şekle sokacaktır. Öncelikle herkesin bildiği bir kural olan noktalama işaretlerinde duraklayıp nefes almak önemlidir. Bu bize hem okuyacağımız satır veya kelimeye ön hazırlık yapmamızı sağlar hem de sesimizin sıkılarak değil daha net çıkmasını sağlar. Nokta, soru işareti, ünlem işareti gibi cümleyi tamamlayan işaretlerde bir nefes miktarı ( yaklaşık 3-4 saniye), virgül, noktalı virgül gibi işaretlerde ise yarım nefes miktarı durmak ve o duraklamayı nefes alarak değerlendirmek gerekir. Tabi önemli bir diğer husus da nefesi okuma esnasında sessizce almak ve vermektir. Okumaya veya yeni bir cümleyle burnumuzdan yavaşça diyafram nefesi alabiliriz. Bunu bir çiçek koklarken yaptığımız eylem gibi düşünebilirsiniz. İşte çiçek veya güzel kokan bir şeyi koklarken aldığımız nefes diyafram nefesidir. Okuma esnasında da diyafram nefesi kullanmak, nefesimizi daha etkili ve doğru kullanmamızı sağlayacaktır. Diyafram nefesini geliştirmek için de yapabileceğiniz teknikler vardır.
-Köpek soluması taktiği, akşamları dil dışarıda olacak şekilde köpek solumasını taklit ettirin.
-Öğrenci sırt üstü uzanırken karnına 3-4 kitap koyun ve bir iki dakika o şekilde nefes almasını isteyin.
Ve bu konu ile ilgili internette nefes egzersizleri diye biraz araştırma yapın. Çocuğunuzun seviyesine, yaşına uygun olacak egzersizleri boş zamanlarda yaptırın.
Sesli okuma gözümüzle algıladığımızın zihnimizle kavrayarak sözcüklerin ya da sözcük gruplarının konuşma organları yardımı ile söylenmesidir. Ve sesli okumada öncelikli amaç yazıyı doğru ve konuşma dilinin özelliklerini yansıtacak biçimde seslendirmektir. Peki sesli okuma alıştırmaları, okumada akıcılığı geliştirir mi? Cevap veriyorum, evet! Hatta daha da ileriye gidiyorum, kesinlikle!
Kitap okutun veya okuyun dediğimizde aklımıza genellikle sessiz okuma gelir. Artık aklınıza sesli okumada gelsin. Sesli okuma kısacası bir dil eğitimi, bir dil dersidir. Çocuğunuzun dinleme, okuma, konuşma, yazma gibi birçok becerilerini geliştirmektedir. Ve sesli okuma yapmak, sesli düşünme, dikkati toplama, konsantrasyonu artırma ve anlama gibi zihinsel becerileri de geliştirir. Öğrencinin özgüvenini arttırır. Öğrenci sesli kitap okurken kitaba tam manasıyla odaklanacağı için kendisini yazarla veya kitabın karakterleri ile sohbet ediyor gibi hissedecektir. Ve böylelikle kitabı daha iyi kavrayacak ve hayal gücünü de okumanın içine katarak kitaptan daha fazla keyif almasını sağlayacak. Hayal gücünü geliştirecektir öğrencinin. Yine öğrenci sesli okuma yaparken sesini kontrol etmeyi öğrenecek. Böylelikle konuşma yaparken nerelerde vurgu yapacağını, sesini nerede alçaltacağını ve yükselteceğini kontrol edebilecek.
Sesli okumayı yaparken arada bir eşleşmiş okuma da yapmanızı tavsiye ederim. Yani sırayla okuyun. Çocuğunuz okurken siz gözlerinizle takip edin ve sonra siz okuyun çocuğunuz gözleriyle takip etsin.
Sesli okumayı hafızanın güçlenmesini de sağlayabileceği gibi, düzgün bir diksiyon da sağlayacaktır. Çocuğunuzun kelime dağarcığı ve kavrama becerisi artacaktır.
İşte bu başlıkta anlattığım yararların tümünün akıcılığı ne denli arttıracağı hakkında daha fazla cümleler yazmama gerek yok sanıyorum ki. O yüzden sesli okumaya bol bol vakit ayırtın. Ve siz de arkanıza yaslanın ve çocuğunuz artık sular seller gibi okumasına katkıda bulunduğunuz için gururunuzu doya doya yaşayın.
Sizce sadece okumak yeterli mi? Bizce değil. Hızlı okumak kadar okuduğunu anlamak da önemlidir. Öncelikle takip edilen metni doğru anlamak için kelime dağarcığını geliştirin öğrencinin. Bunun için interaktif, çevrimiçi kelime testleri yapın. Kelime kartları ve bilgi kartları kullanın. Bol bol okuyun, okutun. Yeni öğrenilen kelimeleri öğrencinizin kullanması için fırsatlar oluşturun. Bilinmeyen kelimelerle ilgili kelime defteri, sözlüğü oluşturun.
Metinle ilgili sorular yazın ve sorun. Kitaptaki olayları, karakterleri, zaman ve mekanı sorgulatın. 5N1K sorularını kullanın.
Okuduğunuz metnin veya yazının konusunu, ana fikrini buldurun. Ve daha sonrasında bu ana fikri kendi kelimeleriyle ifade ettirin öğrenciye. Hatta o ana fikirle ilgili kısa bir yazı yazmasını da isteyebilirsiniz.
Okuduklarının bir özetini yazdırın. Artık özet çalışmalarını daha sistemli bir şekilde yapmanızı sağlayacak Okuma Çemberi gibi farklı materyallere de sahip olabilirsiniz. Ya da bir özet defteri tutarak okunulan metinlerin özetini bu deftere yazdırabilirsiniz. Bu konuda hangi materyalle ilerleyeceğinize karar vermeniz yeterlidir.
Okuma yaparken, okuma yapılan alanlarda dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın. Unutmayın, anlamak için dikkat etmek önemlidir.
Metni bol bol okutmaktan kaçınmayın. Öğrenciniz tek seferde anlamadı mı bu sefer daha yavaş okumasını sağlayın. Veya metni parçalara bölerek anlatmasını ya da özet çıkarmasını isteyin.
Sesli okuma yaptırın. Sesli okuma hem görsel hem de işitsel öğrenmeyi aktif kılacaktır. Ve sesli okuma öğrencinin okuma hızını yavaşlatmaya zorlayacağı için okuduklarını veya takip ettiklerini zihninde işleyebilmesi için daha fazla zaman tanıyacaktır.
Ebeveyn olarak hepiniz çocuğunuzu her alanda yardımcı ve destek olmak istiyorsunuz değil mi? Çocuğunuzun eğitim hayatı başladığına göre bu yolda da onun yanı başında ve ona desteğe hazır olduğunuzdan eminim. Uzun sürecek bir eğitim hayatı var çocuğunuzun karşısında ve bu eğitim hayatına başlarken öğrendiği ilk şey okuma. Ve siz de iyi biliyorsunuz ki bu yolun sonuna kadar her zaman okuması, daha iyi okuması, daha hızlı okuması ve anlaması gerekecek. Peki sizler okumasını daha iyi ve daha hale getirebilmek için onu nasıl destekleyebilirsiniz? Çok basit. Öncelikle çocuğunuz evde bol bol kitap okumasını sağlayın ve zamanla kitap okuma alışkanlığı kazanması için bol bol kitap okuyun birlikte. Evde nasıl eğlenceli bir şekilde kitap okutabilirsiniz gelin bunun hakkında yapabileceklerinize göz atın.
-Öncelikle onunla birlikte sık sık okuyun. Üzülerek söylüyorum ki öğrenciye kitap okutmak ‘’ Hadi odana git ve kitap oku! ‘’ demek pek etkili bir yöntem değil. Bunun yerine ‘’ Hadi gel, kitap okuyalım. ‘’ demeyi deneyin. Çocuğunuz doğumundan itibaren sizleri rol model olarak görüyor. Konu okumak olduğunda da ona örnek teşkil edin.
-Eminim ki çocuğunuzla birçok yeni yerler keşfetmişsinizdir. Birçok yiyeceği denemiş, birçok giysi kıyafet almışsınızdır. Peki en son ne zaman kitapçıya götürdünüz onu? Ya da daha önce çocuğunuzla birlikte hiç kitapçıya gittiniz mi? Eğer cevabınız hayır ise yapılacaklar listenize onunla kitapçıya gitmeyi ekleyin. Ve bu hedefinizin yanına acil anlamına gelecek sembol eklemeyi unutmayın. Okumak istediği kitabı bırakın o seçsin. Kendi istediği kitabı almasına olanak tanıyın. Bu, çocuğunuz seçtiği kitabı daha istekle okumasına neden olacaktır.
-Kitap okuma yarışmaları düzenleyin. Ya da kitap okumayı eğlenceli hale getirin. Okuduğu kitapların resmini çizmesini isteyin veya okuduğu kitabın. Kitap okurken ondan durmasını ve kitabın devamını kendi tahminine göre anlatsın. Hatta siz de tahminde bulunun. Kitabı bitirince ona sorular sorun. ‘’ Kitabın en beğendiğin yeri neresiydi? Sen olsan kitabın hangi bölümünü nasıl değiştirirdin? ‘’ gibi sorular etkili sorulardır.
Evet çocuğunuza kitap okumayı alışkanlık haline getirdiğinizi düşünüyorsunuz. Şimdi sıra okumasının niteliğini geliştirmeye geldi. Daha hızlı okuması ve okuduğunu daha çok anlayabilmesi için neler yapabilirsiniz? Bu konuda eğitim veren kurumlardan destek alabilirsiniz. Ama gelin biz evde siz bu konuda neler yapabilirsiniz bunu konuşalım.
-Öncelikle önceki bölümlerde yazdığım göz egzersizlerini yaptırın. Göz kasının gelişimi doğru orantıda kitap okuma hızını da etkileyecektir.
-Ona tekerlemeler okutun, şiir okutun. Evde sık sık okuduğunu anlama çalışmaları yaptırın.
-Haftada iki üç kere dikte yaptırın. Bir metni de dikte edebilirsiniz veya yaşadığınız bir anıyı da dikte ettirebilirsiniz. Hiç olmadı iki üç tane cümle bile dikte ettirebilirsiniz.
-İnternetten faydalanın. İnteraktif siteleri keşfedin. Buradaki çalışmaları yaptırın.
Göreceksiniz ki çocuğunuzun okumasında çok farklı boyut yakalayacaksınız. Artık çocuğunuzun daha iyi, hızlı okuduğunu keşfettiğinizde çok geç olmaması için hemen bu konuda çalışmalara başlayın.
Teknolojinin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığının farkındayız. O halde teknolojiyi kullanarak hızlı okumayı desteklemek de bu zamanda çok kolay. Şimdi sizlere interaktif yazılım ve uygulamalardan bahsederek bu yazıyı sonlandıracağım. Burada önerdiğim yazılım ve uygulamalara göz atın. Ve bu uygulamalar ve yazılımlarla çalışarak çocuğunuzun hızlı okumasına destek olun.
-Zeybox; yapay zeka destekli, öğrenci seviyesine göre ayarlanan bir uygulamadır. Bilgisayar, tablet, telefon üzerinde rahatça kullanabileceğiniz, ara yüzü kolay bir uygulama. Ücretsiz olarak üye olup deneyebilirsiniz. Deneme süresinden sonra uygulama için, öğrencinizin ihtiyacına göre ücretli bir şekilde hızlı okuma, okuma düzeltme gibi paketleri satın alabilirsiniz.
-m5bilisim.com sitesini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Burada takistoskop çalışmalarını yaparak çocuğunuzun hızlı okuma egzersizleri yapmasını sağlayabilirsiniz. Yine bu sitede bulunan benzer kelimeler etkinliği ile çocuğunuzun konsantrasyonunu ve beyin algılama hızını destekleyebilirsiniz. Blok okuma çalışması ile çocuğunuzun aktif görme aralığını geliştirmek mümkün olacaktır.
-mebders.com sitesini ziyaret edin. Hızlı okuma etkinlikleri sunusu öğrenciniz için faydalanabileceğiniz ücretsiz bir içeriktir.
-hizliokuma.org sitesinde ise göz açısı genişletme uygulamalarını yaptırabilirsiniz.
-Reader Pro uygulama mağazasından indirebileceğiniz ücretli bir uygulamadır. Ama içerisinde birçok etkinlik barındıran, gelişimi izlemenin için grafik ve takiplerle her zaman kontrol edebileceğiniz ve gelişimi takip edebileceğiniz başarılı bir uygulamadır.
-Hızlı Okuma, Reedy, Anlayarak Hızlı Okuma, Hızlı Okuma Egzersizleri ve Rapid Reader uygulamaları da yine çocuğunuzun hızlı okumasına katkıda bulunacak kullanışlı uygulamalardan bazılarıdır. Bu uygulamaların ücretli olanları olduğu gibi ücretsiz olanları da mevcuttur.
Tabi ben burada tüm uygulama ve siteleri yazamadım. Ama araştırdığınız zaman ücretli veya ücretsiz birçok uygulama ve yazılım sizi bekliyor. Sadece hangisiyle başlayacağınıza karar verin ve hemen başlayın.
Evet yazımızın sonuna geldik. Artık çocuğunuzun hızlı okumasını sağlamak için neler yapabileceğinize hakimsiniz. Şimdi okuduklarınızı ve öğrendiklerinizi uygulama zamanı. Unutmayın kullanmadığınız bilgi sadece zihninizi meşgul eder. Öyleyse burada okuduklarınızı ve öğrendiklerinizi uygulamak için geç kalmayın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.